Dit betekent dat de plassen dan regelmatig gecontroleerd worden op waterkwaliteit, zodat uw gezondheid geen gevaar loopt. De provincie maakt afspraken met exploitanten of de gemeente over bijvoorbeeld het plaatsen van sanitaire voorzieningen, het aanbieden van versnaperingen, het toezicht houden op en het schoonhouden van het strand.

Geschikte zwemplassen

Natuurlijk kunnen niet alle plassen worden ingericht als zwemwaterplas, omdat het soms gewoon te gevaarlijk is om daar te zwemmen. De plas heeft bijvoorbeeld een slechte waterkwaliteit, slechte bodemgesteldheid, sterke onderstromingen of veel scheepvaartverkeer. De provincie wil echter alles in het werk stellen om goede zwemplassen in te richten en te onderhouden. Daarbij kan zij uw hulp goed gebruiken.

Geeft uw zwemlocatie door

Als u een leuke plas kent in de provincie Noord-Brabant waar al regelmatig in wordt gezwommen, laat het dan weten via onderstaand reactieformulier of via de zwemwatertelefoon: (073) 680 8058. De provincie zal de plas dan onderzoeken en u op de hoogte houden over de uitkomst daarvan. Een overzicht van de reeds aangewezen en onderzochte zwemplassen vindt u op www.zwemwater.nl

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Contacten (1)

Open Links Sluit Links

Reacties (3)

 1. Bart Jansen
  Eindhoven 08-09-2016 11:23 uur

  De provincie Noord-Brabant kent haar provinciale oppervlaktewateren een jaarlijkse zwemwaterfunctie toe indien de plaatselijke veiligheid en hygiëne in en rond de waterplas voldoet aan landelijke eisen.
  De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant voert deze taak uit namens de provincie Noord-Brabant.

  Omdat het oppervlaktewater Gat van Waalre niet kan voldoen aan de landelijke eisen voor veiligheid en hygiëne in en rond de waterplas, is een zwemwaterfunctie op dit moment onmogelijk.
  Met name de waterkwaliteit is niet voldoende en dit zal op korte termijn niet veranderen.
  Voor de plaatselijke informatie, zoals een zwemverbod, is nu de gemeente Waalre verantwoordelijk omdat er geen provinciale zwemwaterfunctie is toegekend.

  Betreft de Oostplas is een zwemwaterfunctie nog niet mogelijk omdat dit oppervlaktewater nog niet voldoet aan de landelijke eisen voor veiligheid en hygiëne in en rond de waterplas, maar een zwemwaterfunctie is niet onmogelijk.
  Gezien het feit dat grote aantallen zwemmers gebruik maken van dit oppervlaktewater zijn wij in overleg met de gemeente Tilburg en de gemeente Goirle.
  Voor de plaatselijke informatie, is nu de gemeente Tilburg en gemeente Goirle verantwoordelijk omdat er geen provinciale zwemwaterfunctie is toegekend.

  Voor een inhoudelijke toelichting over de waterkwaliteit van beiden wateren, kunt u contact opnemen met het waterschap De Dommel.

  B.J. (Bart) Jansen

  Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant
  De Wal 28 in Eindhoven
  Postbus 8035, 5601 KA Eindhoven
  T: 088-3690354
  E: B.Jansen@odzob.nl
  I: www.odzob.nl

 2. Truus van de Sande
  Waalre 27-08-2016 22:23 uur

  De Meeris, beter bekend als ' t Gat van Waalre'

 3. P. Swinkels
  Goirle 26-08-2016 15:15 uur

  Oostplas Goirle aan de Hoge Wal te Goirle.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.