In Brabant kennen we een rijke geschiedenis, die via ons erfgoed over moet gaan op de volgende generaties. Hiervoor werken we samen met partners. Een belangrijke partner die ons erfgoed als vaste en voedende waarde in de samenleving in met name Noord-Brabant verankert, is Erfgoed Brabant.

Vier verhaallijnen

Om onze rijke geschiedenis qua Brabants erfgoed te behouden, werken we als provincie via vier karakteristieke verhalen:

  1. Bevochten Brabant; Het grondgebied van het huidige Brabant vormde door de eeuwen heen vaak een (bloederig) strijdtoneel. Met de vele forten, kazernes en waterlinies die we nu nog rijk zijn als bewijs.
  2. Religieus Brabant; hierbij ligt de focus op kloosters en parochiecentra in onze provincie. Want, Brabanders zoeken al eeuwenlang naar de diepere zin van het bestaan, gemeenschapszin en rituelen.
  3. Innovatief Brabant; Brabant staat bekend om de producten zoals textiel, leer, suiker en tabak. Grote iconen voor deze verhaallijn zijn Strijp-S in Eindhoven, CHV in Veghel en KVL in Oisterwijk.
  4. Bestuurlijk Brabant; De vele kastelen, stadspaleizen en landgoederen laten een verleden zien van de rijke bestuurlijke elite in Brabant. Hierin draagt de provincie structureel bij aan de topmonumenten Markiezenhof en Kasteel Heeswijk.

Een aantal projecten lichten we hieronder uit.