Lees meer...

Wanneer geluid te hard is of langdurig op ons inwerkt, kan dat invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Geluid kan leiden tot hinder, stress, het verstoren van dagelijkse activiteiten en een goede nachtrust. Deze effecten kunnen op hun beurt weer leiden tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd. Geluid kan ook lichamelijke reacties geven zoals een verhoogde bloeddruk. Het kan zelfs een negatieve invloed hebben op de leerprestaties van kinderen.

De provincie Noord-Brabant zet zich in om een gezonde en duurzame woon- en leefomgeving te creëren waarbij het welzijn en de gezondheid van inwoners voorop staan. Wegverkeer is de belangrijkste bron van geluidsoverlast in Brabant. Verschillende grote snelwegen doorkruisen de provincie en worden dagelijks intensief gebruikt. Hierdoor zijn er nog maar weinig stille gebieden in Noord-Brabant.
De provincie heeft een aantal gebieden die nog wel stil zijn, aangewezen als stiltegebieden. De Brabantse stiltegebieden worden beschermd tegen activiteiten die geluid veroorzaken.

Lees minder...