De provincie wil een succesvolle Brabantse energietransitie waarmaken. Maar dat lukt alleen als iedereen mee kan doen, zonder dat (financiƫle) belemmeringen in de weg staan. Door middel van sociale innovatie probeert de provincie te ontdekken hoe zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en gemeenten toegang kunnen krijgen tot de energietransitie.
Sociale innovatie is nodig om zoveel mogelijk inwoners uit Brabant, in werk en privé, te betrekken bij de energietransitie. Bijvoorbeeld door ze mede de vruchten te laten plukken van energietransitieprojecten. Daarbij spelen allerlei vragen, zoals:
Om te experimenteren met sociale innovatie heeft de provincie samen met partner Enpuls, onderdeel van de Enexis Groep, diverse pilots gestart. Bewoners, buurten en bedrijven werkten in deze projecten samen aan thema’s als energiebesparing, energie opwek (zoals zonnepanelen en windmolens) en collectieve warmte. Met de pilotprojecten heeft het programma kennis en ervaring opgedaan over hoe we sociale innovatie organisatorisch, juridisch en financieel kunnen vormgeven. In het boek ‘Waar een wil is, is een (om)weg’ zijn de resultaten van de pilots opgenomen en zijn de belangrijkste lessen samengevat. Kennis uit de pilots en het programma is ook gedeeld via verschillende webinars en digitale magazines, zoals Energie voor Iedereen (EVI) en Transitievisie Warmte en Wijkuitvoeringsplannen; 7 succesfactoren voor een haalbare en betaalbare warmtetransitie
De provincie Noord-Brabant wil een extra impuls geven aan de energietransitie in Brabant.
Dit onderzoek is de monitor van het uitvoeringsprogramma Energie van de provincie Noord-Brabant in 2016, 2018 en 2020 op het gebied van maatschappelijk draagvlak.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekersstatistieken te meten en om voorkeuren van gebruikers te onthouden.