Samenwerkingen en projecten
Het levendig houden van de cultuursector in Brabant doen we als provincie zeker niet alleen. We zijn hierbij mede afhankelijk van een groot aantal partijen. Wat belangrijk voor ons is, is dat de cultuursector voor iedereen die wil toegankelijk is. Voor jong en oud, voor validen en mensen met een beperking of aandoening, voor mensen met een grote portemonnee én mensen zonder een grote portemonnee.
Cultuureducatie
Kunst en cultuur zijn van enorme waarde voor de ontwikkeling. Daarom vinden we het belangrijk dat Brabantse kinderen op school kennis maken met cultuureducatie. De provincie investeert in het ontwikkelen van creatief vermogen via cultuureducatie op scholen. Dit doen we samen met gemeenten en het Rijk via het programma Cultuureducatie met Kwaliteit; 53 Brabantse gemeenten doen mee in dit programma.
Bibliotheken
Met het in 2020 ondertekende Bibliothekenconvenant zet de provincie in op onder andere leesbevordering en inclusie. De Brabantse bibliotheken zijn een ontmoetingsplek en bron van kennis voor iedere Brabander. Zij voorzien in de lokale behoeften aan informatie die voor iedere Brabander (digitaal) toegankelijk is. Wij zorgen als provincie voor transport van boeken tussen bibliotheken zodat iedereen die overal kan lenen. We stimuleren vernieuwing in de bibliotheken. En met bibliotheken helpen we mensen bij leesvaardigheid, om met digitale (overheids) informatie om te gaan en vooral te blijven leren.
Ontwikkeling cultuur en nieuwe verbindingen cultuur
We werken aan de ontwikkeling van cultuur en de verbinding van cultuur met maatschappelijke vraagstukken. Dit doen we op de volgende manieren:
- Brabant C. Het Brabant C fonds stimuleert vernieuwing van de financiering van cultuur door bijvoorbeeld leningen te verstrekken. Het fonds versterkt en vergroot het cultuuraanbod in Brabant om daarmee de (inter)nationale aantrekkingskracht van Brabant te vergroten.
- Brabant DC. Brabant is via Brabant DC als creatieve topregio sinds 2014 lid van het Districts of Creativity Network. Ook regio’s uit onder andere China, Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Frankrijk, Verenigde Staten en België behoren tot dit netwerk. Met BrabantDC investeert de provincie in het inzetten van creativiteit bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
- Buurtcultuurfonds. Via het Buurtcultuurfonds worden ideeën gerealiseerd om de leefbaarheid in de eigen leefomgeving te vergroten. Sinds 2011 werken provincie en het Prins Bernhard Cultuurfonds samen aan het buurtcultuurfonds. Naast cultuurprojecten draagt het fonds ook bij aan waterprojecten en groene schoolpleinen.
- Grensverleggers. Grensverleggers is een meerjarig project waarin de drie grensprovincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland en de Vlaams-Nederlandse organisatie deBuren samenwerken om grensoverschrijdende culturele samenwerking te stimuleren door middel van projectsubsidies en kennisuitwisseling. Speciale aandachtsgebieden zijn talentontwikkeling, innovatieve kracht & cultureel ondernemerschap, en de verbinding met erfgoed.
- Impulsgelden. De impulsgelden zijn bestemd voor de duurzame ontwikkeling van het Brabantse cultuursysteem in de volle breedte: professionele kunsten, amateurkunst en cultuureducatie. Er worden projecten mogelijk gemaakt waarmee het zakelijk en artistiek succes van makers en culturele instellingen wordt vergroot op de (middel)lange termijn. Ook worden er verbindingen gestimuleerd tussen cultuur en andere domeinen. Door te werken aan hun cultureel ondernemerschap bouwen makers en culturele instellingen aan een stevig fundament onder de organisatie en/of beroepspraktijk.
- TalentHub Brabant. Talent moet je koesteren, vinden we in Brabant. Niet zo gek dus dat organisaties in de kunst- en cultuursector, de provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant de komende vier jaar hoog inzetten op talentontwikkeling in de professionele kunsten. Meer weten over onze regeling voor talentontwikkeling in Brabant? Bekijk de website van TalentHub Brabant.