De bedoeling is deze resultaten te vergelijken met de beleving over een paar jaar, als de snelfietsroutes klaar zijn. Deze zogenaamde nulmeting is uitgevoerd op de routes Eindhoven-Helmond, Uden-Veghel, Nistelrode-Uden. Tilburg-Waalwijk, Waalwijk-Den Bosch en Breda-Tilburg.

Resultaten nulmeting

Als totaalscore krijgen de routes een rapportcijfer tussen 5,9 en 6,7. Op de vraag naar verbeterpunten scoort vooral het vergroten van de veiligheid van de route hoog, evenals beter onderhoud en een hogere kwaliteit. Als reden om te kiezen voor de betreffende route wordt het vaakst ‘het is de kortste route’ als antwoord gegeven, direct gevolgd door ‘het is de snelste route’. ‘Aantrekkelijk’ of ‘rustig’ worden duidelijk minder vaak als reden gegeven.
Alle resultaten zijn opgenomen in een rapport. Per route zijn factsheets gemaakt met de belangrijkste resultaten

Opnieuw meten als snelfietsroutes klaar zijn

De aanleg van de snelfietsroutes vraagt een flinke investering van de gemeenten en de provincie en daarom is het belangrijk te weten wat het effect is van de routes. Als de routes aangelegd zijn, wordt er een nieuwe meting gehouden. Dan wordt duidelijk wat de fietsers vinden van de nieuwe routes. Behalve dit onderzoek naar de mening en ervaring van fietsers worden er ook tellingen gedaan. Hiervoor zijn tellussen op het wegdek aangebracht. Daarnaast worden ook GPS-gegevens van fietsers met een fietsapp verzameld en geanalyseerd. Daarmee kunnen fietsstromen in kaart worden gebracht en ook gegevens over de snelheid en gekozen routes van fietsers worden vastgesteld.

Meer onderzoek

Volgende maand gaat de provincie deze nulmeting voor 3 van de 6 routes nog een keer uitvoeren, zodat er een vergelijking gemaakt kan worden tussen fietsen in de zomer en in de winter. Daarnaast zijn er inmiddels plannen ontwikkeld voor nog eens 6 andere snelfietsroutes. Ook op deze routes zal op dezelfde manier een nulmeting worden uitgevoerd.

Contact

Fietsers over toekomstige snelfietsroutes

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Laatste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.