Mediaspeler laden...

Wat maakt een toekomstbestendig voedselsysteem belangrijk voor Noord-Brabant? Wat moet er gebeuren om het Brabantse voedselsysteem toekomstbestendig te maken? En wat kun jij hier zelf aan bijdragen? Dit waren de eerste vragen die de deelnemers van de Voedsel1000 kregen na hun ontvangst in 1931 Congrescentrum, in ‘s Hertogenbosch.

Bij binnenkomst een handdruk van gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling), gevolgd door een persoonlijk welkom via het digitale aanmeldscherm van de Voedsel1000. Dinsdag 19 februari, spraken ruim 400 inwoners, professionals, producenten, ambtenaren, onderwijzers en politici met elkaar. Niet de discussie, maar juist de overeenstemmingen stonden hierbij centraal. “Luister naar elkaar,” was dan ook de belangrijkste spelregel van deze dag.

Nieuwe contacten, nieuwe gedachten

Een nieuw en divers gezelschap leren kennen betekent niet alleen nieuwe contacten leggen. Het betekent ook nieuwe gedachten en ideeën ontwikkelen. Martijn Derikx, akkerbouwer in Bakel, laat aan het Eindhovens Dagblad weten dat hij van tevoren niet had gerekend op zoveel begrip. “Vaak gaat het in de media over partijen die tegenover elkaar staan. Maar het valt me op dat er helemaal niet zo negatief over boeren wordt gedacht. We hebben daar zelf ook een rol in: we moeten meer laten zien wat we aan het doen zijn.”

Maatschappelijke dialoog

In groepen van 4 startte de dialoog. “Vanuit ieders eigen perspectief zijn we met elkaar in gesprek gegaan en hebben elkaars dilemma’s gedeeld,” laat een deelnemer van de Voedsel1000 weten. Op basis van een elektronisch stemsysteem konden de deelnemers vervolgens kernwoorden invullen die hun waren bijgebleven. De woorden met de meeste stemmen vormden de onderwerpen voor de rest van de dag: bewustwording, educatie, circulair, vertrouwen & eerlijk, lokaal, gezondheid, volhoudbaarheid en innovatie.

Van Veemarkt tot ‘Ideeënmarkt’

Waar nu 1931 Congrescentrum zit, werd in 1931 de Bossche Veemarkt geöpend. “Daar waar de boeren vroeger hun vee verhandelden, doen wij nu aan ideeën-handel,” meent één van de deelnemers. Ideeën-handel over een toekomstbestendig voedselsysteem, waarbij direct concrete voorstellen werden ontwikkeld. Aan het einde van de dag stemden alle deelnemers op de 50 voorstellen. De 3 ideeën met de meeste stemmen?

  1. Eerlijke voedselketen
  2. Kringlooplandbouw in 5 jaar
  3. Eerlijke prijs om circulariteit te bevorderen

Dinsdag 12 maart komen de deelnemers weer samen om deze voorstellen en ideeën verder uit te werken.

Praat mee op het Voedselforum!

Bent u benieuwd naar alle onderwerpen en thema’s die zijn besproken? Ga dan naar het Voedselforum Hier staan alle voorstellen die de deelnemers van de Voedsel1000 ontwikkelden. Daarnaast is het ook mogelijk om hier - online - met andere Brabanders in gesprek te gaan. Op het Voedselforum kunt u ook uw vragen en suggesties kwijt.

Voedselbesluit

De bijeenkomst van dinsdag was het startschot van de Voedsel1000. De komende 3 maanden komen de deelnemers nog 3 keer bij elkaar. Op zaterdag 15 juni zal dit leiden tot het allereerste Brabantse Voedselbesluit.

Contact

Boer en burger in gesprek met elkaar tijdens de Voedsel1000

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 3-1=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.