Tomaten in kas

Minder reststromen, minder waterverbruik, een gezonde bodem, minder CO2-uitstoot en minder pesticiden- en mestgebruik: dat belooft een boost te geven aan de agrofoodsector van de toekomst. Dat kan door nieuwe en duurzame technologieën te ontwikkelen. Door samen te werken kan er nog veel meer bereikt worden: hightech biedt slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in de agrofood. En agrofood biedt een praktisch veld om nieuwe technieken in te testen en toe te passen. Daarom gaat de provincie samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) nóg intensiever werken aan een snellere ontwikkeling van de crossover Agrofood-HighTech. Hierbij zijn 3 thema’s aangewezen die veel kunnen opleveren voor de Brabantse economie: Smart Farming, Smart Processing en Eiwittransitie en -verwaarding. Meer kennis op deze terreinen versterkt de internationale handelspositie van Brabant.

Van drones tot insecten

We staan aan de vooravond van een doorbraak in smart farming, waarbij hoogwaardige meet-, regel- en aansturingstechnieken een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Je kunt denken aan sensoren, robotica, drones en satelliettechnologie. Zo bepaalt de Aspergerobot bijvoorbeeld precies het juist moment, de lengte en plek om asperges uit te steken, en ontdoet ze direct van zand. Dat scheelt een hoop handwerk. Producten langer houdbaar maken en reststoffen slim hergebruiken zijn vraagstukken waar men zich met het thema smart processing over buigt. Zo zet het bedrijf NewFoss reststromen om in bijvoorbeeld eierverpakkingen.

Doordat de groeiende wereldbevolking het milieu onder grote druk zet, zijn alternatieven voor de stijgende vis- en vleesconsumptie hard nodig. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar goede, voedzame en lekkere alternatieven uit plantaardige eiwitten of insecten, waar Protix zich bijvoorbeeld mee bezighoudt. Ook is er steeds meer interesse voor medicinale eiwitten en planten in de farmaceutische industrie. Dit derde thema heet eiwittransitie en -verwaarding.

Projecten die impact maken

De 3 bovenstaande thema’s dragen bij aan de werkgelegenheid, economische ontwikkeling van en maatschappelijke opgaven in Brabant. De provincie werkt samen met de BOM om verbindingen te leggen tussen partijen die iets voor elkaar kunnen betekenen. Toch zijn in de praktijk de échte experts aan zet. De samenwerking tussen kennispartners vanuit onderzoek met de expertise van het bedrijfsleven wordt gestimuleerd en ondersteund. Met deze actieve aanpak op de 3 concrete thema’s wordt een volgende stap in het Innovatieprogramma Agrofood gezet.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.