Duurzaamheid
Dit vraagt veel nieuwe ruimte voor het opwekken, opslaan, transporteren en gebruiken van energie. Ruimte die grotendeels al bij andere functies in gebruik is. Als we grondstoffen, producten en onderdelen zo veel mogelijk willen hergebruiken, vraagt dat ook om slimme ruimtelijke keuzes. Zodat we de nationale en de Brabantse opgaven zo goed mogelijk bij elkaar brengen.

De bouwstenen voor duurzame energie en een circulaire economie

Cluster Energie Strategieën (CES’en)

Gericht op het tijdig beschikbaar krijgen van de benodigde energie-infrastructuur voor de verduurzaming van de industrie. Én op het maximaal benutten van infrastructuur die voor industrie buiten de provincie wordt gerealiseerd, zodat het bijdraagt aan de Brabantse energietransitie.

Nationale en de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur (NAL/RAL)

Naast laadpalen voor elektrische auto's onder andere ook gericht op het in beeld brengen van de behoefte aan zware laadstations voor de logistiek. Zie ook: Energie en mobiliteit

Regionale Energiestrategie (RES)

In deze strategie worden onder andere keuzes gemaakt voor de reserveringsgebieden voor de productie van elektriciteit via wind en zon.

Warmtevoorziening

Vooral in het stedelijke gebied wordt gekeken naar een nieuwe warmtevoorziening voor bestaande huizen en gebouwen. Zie ook: Energie en gebouwde omgeving

Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (PMIEK)

In het PMIEK wordt gewerkt aan een maatschappelijke prioritering van te realiseren kabels, leidingen en buizen

Samenwerken aan ruimtelijke opgaven

Deze opgaven zijn enkele van de manieren waarop de provincie samenwerkt aan ruimtelijke opgaven.