Vrijstellingen

In de Omgevingsverordening zijn vrijstellingen opgenomen. Dit betekent dat bepaalde activiteiten uitgevoerd kunnen worden zonder vergunning of melding. Aan de vrijstellingen zijn wel voorwaarden verbonden.

Verminderen stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden

De Omgevingsverordening bevat ook regels voor vermindering van de stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden in Brabant. Veehouders die na 25 mei 2010 een nieuwe stal hebben gebouwd, willen bouwen of geheel of gedeeltelijk willen renoveren, moeten (behoudens overgangsrecht) aan de verordening voldoen. Veehouderijen zorgen voor uitstoot van stikstof in de vorm van ammoniak. Dit is niet goed voor de natuur. Veehouders moeten daarom hun plannen laten beoordelen door de provincie. Dit gebeurt door aanvraag van een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit bij de provincie. Als er een meervoudige aanvraag voor omgevingsvergunning wordt ingediend is in veel gevallen de gemeente bevoegd voor de vergunningverlening. In zo’n geval heeft de provincie advies met instemmingsrecht voor het onderdeel Natura 2000-activiteit. Bij de beoordeling wordt getoetst of er bij nieuwbouw of renovatie voldoende technieken worden ingezet. Daarnaast wordt bij toezicht en handhaving gecontroleerd of stallen voldoen aan de verordening.

Aanpassen van stalsystemen

In de verordening zijn ook ammoniakemissie-eisen opgenomen voor verouderde stalsystemen. Lees hierover meer op aanpassen verouderde stalsystemen.

Faunabeheer

In het wild levende dieren kunnen schade veroorzaken of overlast veroorzaken. Het gaat dan bijvoorbeeld om vogels die de veiligheid van het vliegverkeer in gevaar kunnen brengen of schade veroorzaken aan landbouwgewassen. In bijzondere gevallen kan het daarom nodig zijn een populatie te beheren of dieren te bestrijden. Daarnaast mogen jagers op grond van de Wet natuurbescherming op bepaalde diersoorten jagen (konijn, haas, fazant, wilde eend, houtduif). De Faunabeheereenheid stelt voor deze 3 vormen van faunabeheer (populatiebeheer, schadebestrijding en jacht) een Faunabeheerplan op. Het provinciale uitvoeringsbeleid voor het faunabeheer is vastgelegd in de Omgevingsverordening en de Nota faunabeheer Noord-Brabant.

Bescherming bossen en andere houtopstanden

In de Omgevingsverordening zijn regels opgenomen om bossen en andere houtopstanden te beschermen. De herplantplicht maakt ook onderdeel uit van de verordening. Als u in het buitengebied bomen gaat kappen kan het zijn dat u hiervoor een melding moet doen. Het gaat om de volgende situaties: 

  • Bomen die onderdeel zijn van een houtopstand groter dan 10 are (1.000 M²) of 
  • In een rij staan van 20 bomen of meer en
  • Gelegen buiten de bebouwingscontour bebouwd gebied ingevolge de Omgevingswet  

In bepaalde gevallen geldt er een vrijstelling voor bijvoorbeeld herplantplicht, vellen van tijdelijke houtopstanden en bij stormschade. Daarnaast kan het zijn dat u moet voldoen aan gemeentelijke wetgeving of soortenbescherming vanuit de Omgevingswet.

Zie ook