Vervoersmiddelen


Vrijwel iedereen is bekend met het reguliere stad- en streekvervoer. Maar er is zoveel meer op het gebied van openbaar vervoer in Brabant.

Vervoersmiddelen

Trein- en busvervoer is de basis van het openbaar vervoer in Brabant. Met snelle en frequente verbindingen van zowel treinen als bussen en een groot netwerk van buurtbussen in dunbevolkte gebieden, kom je op de meeste plekken in de provincie. Maar er is meer op het gebied van openbaar vervoer in Brabant.

Busvervoer

Onder de vlag van Bravo verzorgen Arriva en Hermes het busvervoer in Brabant. Arriva in West- en Oost-Brabant en Hermes in Zuidoost-Brabant.
Er zijn veel soorten busvervoer in Brabant

De buurtbus zorgt ervoor dat ook dunbevolkte gebieden goed bereikbaar zijn. De buurtbus werkt precies hetzelfde als de normale bussen en ook de bushaltes zijn hetzelfde. Alleen het formaat van de buurtbus is een beetje anders; een buurtbus heeft 8 zitplekken. Een kleine, maar zeer comfortabele bus. Buurtbussen worden bestuurd door vrijwilligers. In Brabant rijden er bijna 90 buurtbussen met meer dan 1.600 vrijwilligers.

  • Bravodirect (300 en 400-lijnen). Bravodirect is de naam voor snelle, frequente en directe buslijnen. Ook bieden Bravodirect bussen meer comfort met o.a. comfortabele zitplaatsen, WIFI en USB-poorten voor het opladen van uw smartphone en andere apparatuur.
  • Brabantliner (400-lijnen). De Brabantliner brengt u snel en comfortabel van Breda of Oosterhout naar Utrecht of van Breda naar Gorinchem en weer terug.
  • Bravoflex Bravoflex is een flexibele vervoerservice op afroep die zonder vaste route rijdt van halte naar halte. Welke haltes? Dat bepaalt u.

Dienstregeling bussen

Wil je de volledige dienstregeling van alle bussen bekijken? Kijk dan op de website van de vervoerders:

Plan je ov-reis

Met een reisplanner kun je eenvoudig zien hoe je van A naar B komt met het OV. Plan je reis en zie direct welke opties er zijn, hoe lang de reis duurt en wat de reis kost.

Regiotaxi

Wanneer er in uw omgeving geen stads-, streek- of buurtbus rijdt, kunt u gebruikmaken van het regiovervoer Deze kleine busjes en taxi’s rijden van deur tot deur, maar ook naar een bushalte of een treinstation. Deze taxi’s worden per zitplaats gereserveerd. Dat betekent dat de taxi onderweg ook andere passagiers ophaalt of wegbrengt. Iedereen kan gebruikmaken van de Regiotaxi. Kijk voor meer informatie en tarieven op de site van de Regiotaxi of Deeltaxi in uw regio:

Knooppunttaxi

In een aantal gemeenten is provincie Noord-Brabant start samen met de regiotaxivervoerders pilots gestart met knooppunttaxi’s Hiermee wil de provincie een alternatief bieden voor die dorpskernen die als gevolg van deze besparingen hun busvervoer ernstig zien afnemen. Reizigers kunnen in die gevallen met de regiotaxi tegen gereduceerd tarief van en naar een (dichtstbijzijnde) OV-knooppunt reizen, zodat zij vanaf die plaats weer verder kunnen reizen met het openbaar vervoer. Dit gereduceerde tarief – het is goedkoper dan het normale regiotaxitarief voor OV-reizigers - heet het knooppunttaxitarief.

Laatste stukje van de reis

Voor vervoer van en naar het station is er ook de NS zonetaxi
Daarnaast zijn op alle NS-stations in Brabant OV-fietsen verkrijgbaar om makkelijk het laatste stukje van je reis te kunnen maken. Ook op de busstations in Uden, Veghel, Waalwijk en Werkendam (De Tol) staan OV-fietsen.
Bravofiets is de makkelijke deelfiets voor het laatste stukje van uw reis vanaf een bushalte. Er zijn Bravofietslocaties bij bushaltes in Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Bergen op Zoom.

Lokaal vervoer

Op sommige plekken of tijden rijden er geen bussen. Of is het voor u niet eenvoudig om gebruik te maken van de bus. Overal in Brabant zijn (vrijwilligers)initiatieven die mensen helpen met vervoer op maat.
Voorbeelden daarvan zijn de BoodschappenPlusBus of de Zonnebloemauto. Een flink aantal Brabantse gemeenten heeft al deze oplossingen (inclusief het Wmo-vervoer en de Regiotaxi) in het kader van 'Ik wil vervoer' in kaart gebracht. Lees meer over de lokale initiatieven voor vervoer in uw gemeente.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.