Stad- en streekvervoer

Arriva verzorgt het busvervoer in de regio’s West-, Midden- en Oost Brabant. Kijk voor meer informatie en de actuele dienstregeling op de website van Arriva. In Zuidoost-Brabant voert Hermes het busvervoer uit. Kijk voor meer informatie over het busvervoer in deze regio op www.Hermes.nl.

Bravodirect

Bravodirect-bussen hebben een snelle lijnverbinding, met minder haltes en directe routes. Bovendien rijden deze bussen, zeker in de spits, veel vaker. Er wordt op deze routes met extra comfortabele bussen gereden. Zo hebben de bussen onder andere zitplaatsen met meer beenruimte, individuele klimaatregeling en een usb-aansluiting om telefoons op te laden.

Bravoflex

Eind 2017 is in Helmond een pilot gestart met Bravoflex; een flexibele vervoersservice op afroep. Reizigers bestellen via telefoon op app een voertuig die hen binnen Helmond bij elke gewenste halte kan ophalen en rechtstreeks naar elke gewenste halte kan brengen.

De Brabantliner

De Brabantliner is een snelle en comfortabele manier van reizen van en naar Utrecht. Ideaal voor forenzen. De Brabantliner rijdt op 3 trajecten:

  • Lijn 400: Oosterhout – Raamsdonkveer – Hank – Sleeuwijk – Meerkerk – Vianen - Utrecht
  • Lijn 401: Breda - Hank – Sleeuwijk – Meerkerk – Vianen – Utrecht
  • Lijn 402: Breda - Gorinchem

De buurtbus

De buurtbus is een vorm van openbaar vervoer in veelal dunbevolkte gebieden. De buurtbus is een bus voor maximaal 8 reizigers die rijdt volgens een vaste dienstregeling en een vaste route. Buurtbussen worden bestuurd door vrijwilligers. In Brabant rijden er bijna 90 buurtbussen met meer dan 1.600 vrijwilligers.

Regiotaxi

Waar geen bussen en buurtbussen rijden is er de Regiotaxi (of Deeltaxi) beschikbaar. Deze taxi’s worden per zitplaats gereserveerd. Dat betekent dat de taxi onderweg ook andere passagiers ophaalt of wegbrengt. Iedereen kan gebruikmaken van de Regiotaxi. Kijk voor meer informatie en tarieven op de site van de Regiotaxi of Deeltaxi in uw regio:

In Zuidoost-Brabant is er geen regiotaxi als Openbaar vervoer beschikbaar. In Deurne en Helmond is er wel de Taxbus.

Elektrische bus

In 2025 rijden alle bussen in Brabant zonder uitstoot van CO2 en fijnstof. De huidige dieselbussen worden sinds 2017 geleidelijk vervangen door schone bussen, aangedreven door elektriciteit of waterstof. Deze vervoermiddelen zijn aanzienlijk stiller. Goed voor het milieu, de luchtkwaliteit en de leefbaarheid. 

Nachtbussen

Het nachtvervoer voorkomt dat mensen met alcohol op het verkeer ingaan en vormt een veilig alternatief voor de auto. Nachtbussen vindt u in Tilburg, 's-Hertogenbosch en Breda. Zie bravo.info voor meer informatie over het nachtvervoer.

Van en naar de halte of het station

Voor vervoer van en naar het station is er ook de NS zonetaxi. Daarnaast zijn op alle NS-stations in Brabant OV-fietsen verkrijgbaar om makkelijk het laatste stukje van je reis te kunnen maken. Ook op de busstations in Uden, Veghel, Waalwijk en Werkendam (De Tol) staan OV-fietsen. Op kleine schaal wordt geëxperimenteerd met huurfietsen bij busstations, zoals de Bravofiets bij halte Flight Forum in Eindhoven.

Geen bus?

Op sommige plekken of tijden rijden er geen bussen. In heel Brabant wordt vervoer op maat aangeboden. Kijk op bravo.info voor diverse lokale vervoersalternatieven.