Strooien bij gladheid
Samen met de andere wegbeheerders, zoals Rijkswaterstaat en gemeentes, willen we voorkomen dat het glad wordt op de weg. We zorgen ervoor dat alle provinciale wegen in Brabant gestrooid worden. In een normale winter strooit de provincie zo’n 4500 ton zout.
Wanneer strooit de provincie?
Een weerbureau houdt in de gaten of er gladheid kan ontstaan. En we krijgen ook informatie van de sensoren in het wegdek. Die meten de temperatuur en het zoutgehalte van de weg. Op basis van deze informatie wordt de gladheidcoördinator van de provincie ingeschakeld. De verwachtingen en de eventuele risico's worden besproken en de gladheidcoördinator besluit waar gestrooid moet worden, hoeveel strooizout er gebruikt wordt en wanneer de strooiwagens op pad gaan. Verder wordt aan alle gemeenten gemeld dat de provincie een strooiactie gaat uitvoeren. Voordat het besluit genomen wordt is er ook altijd overleg met Rijkswaterstaat en een aantal grote gemeenten in Noord-Brabant.
Zorg voor het milieu
Zout kan schadelijk zijn voor het milieu. Opgelost zout bevat chloride en kan na een regenbui in de bermen terecht komen. Het chloride komt zo in de bodem en veroorzaakt onder andere uitspoeling van bepaalde voedingstoffen in de bodem. Bomen en hagen kunnen daaronder lijden. Ook kan chloride via de riolering in het oppervlaktewater terechtkomen. Daar kan opgelost zout een verstorende invloed hebben op het waterleven. Het is dus belangrijk om zo weinig mogelijk zout in de natuur terecht te laten komen. Daarom zijn de strooiwagens uitgerust met een speciale strooitechniek. Droog zout wordt vlak vóór het strooien gemengd met pekelwater (zout opgelost in water). Door het pekelwater 'kleeft' dit mengsel aan het wegoppervlak. De betere hechting voorkomt dat het zout wordt weggespoeld of door de wind en auto’s in de berm terecht komt. Door deze techniek wordt er ook minder zout gebruikt.
Schade aan het wegdek
Tijdens strenge winters kan er schade ontstaan aan het wegdek. Indien nodig wordt een noodreparatie uitgevoerd. Streven is om de schade in het voorjaar definitief te herstellen
Melding doen
Wilt u iets melden over de gladheidbestrijding? Kijk dan op de pagina klacht of melding over provinciale wegen.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.