Maaien van de bermen


Het beheer van de provinciale wegen en de bermen eromheen is een taak van de provincie. De bermen worden regelmatig gemaaid door een aannemer van de provincie.

De meeste bermen worden in het najaar gemaaid. Alleen de stroken van 1 meter direct langs de weg wordt vaker gemaaid. Dat doen we om het zicht op wegen, kruispunten en inritten goed te houden. Ontneemt de begroeiing toch het zicht op de weg? Geef het dan aan ons door via het e-formulier Melding provinciale wegen. Voor uw eigen veiligheid en die van weggebruikers én vanwege de biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied) is het niet toegestaan om zelf stukken van de provinciale berm te maaien. Alleen de door de provincie geselecteerde aannemer mag dit doen.

Ecologisch bermbeheer

De provincie past ecologisch maaibeheer toe. Dat houdt in dat er stukken van de begroeiing blijven staan. Zo is er meer diversiteit in de begroeiing. Planten en bloemen bloeien hierdoor meer en langer en de niet gemaaide stukken bieden een overwinteringsplek voor insecten, amfibieën en kleine zoogdieren zoals egels. We voeren het maaisel af. Zo nemen we de voeding van het gras weg en groeit het minder snel. Daardoor krijgen kruiden en bloemen meer kans om te groeien wat goed is voor de biodiversiteit.

Meer informatie over ecologisch bermbeheer.

Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid (JKK) is een inheemse soort en hoort thuis in de Nederlandse natuur. Zo is van 150 verschillende soorten insecten  bekend dat ze foerageren (eten) op de plant. De helft van alle Nederlandse vlinders zijn op Jakobskruiskruid gespot en zo’n 70 soorten vlinders en andere insecten zijn voor hun voortbestaan helemaal afhankelijk van de plant.

Giftig voor zoogdieren

Voor de meeste zoogdieren is deze plant giftig, net als veel andere plantsoorten. Grazers slaan de plant over; ze eten hem doorgaans niet. Alleen in gedroogde vorm, zoals via hooi, herkennen ze de plant niet.

Bestrijden niet nodig

Bestrijden van Jakobskruiskruid is niet nodig. De Provincie verwijdert de plant niet omdat deze thuishoort in Nederland. JKK is een zogenoemde pionierssoort die het vooral de eerste jaren goed doet op kale grond. De zaden ontkiemen vooral dichtbij de planten en verspreiden zich niet ver door wind. De provincie adviseert agrariërs die geen JKK op hun percelen willen het volgende:

  • Maai grasland niet te kort.
  • Voorkom kale plekken in het grasland door bijvoorbeeld overbegrazing.
  • Trek de planten niet uit, dan ontstaat er weer een kale plek.
  • Geef geen hooi van hooiland waar JKK groeide toen er werd gehooid.
  • Als u uw grasland toch wil ‘beschermen’ tegen het inwaaien van zaden van JKK, kunt u de randen van uw grasland inzaaien met een kruidenmengsel.
  • onder andere voor het inzaaien van akkerranden kunt u subsidie aanvragen (Stimuleringsregeling Landschap).

Japanse Duizendknoop

Aziatische/ Japanse Duizendknoop is een invasieve exoot. Invasieve exoten zijn soorten die niet van nature in Nederland thuishoren en die de oorspronkelijke soorten verdringen. De Japanse Duizendknoop is een moeilijk te bestrijden plant. Omdat maaien van deze plant tot een snellere verspreiding blijkt te leiden, verwijdert de provincie deze plant in principe niet. Onze maaiers zijn hierover geïnstrueerd. Alleen als de plant het zicht belemmert of als op een andere manier de verkeersveiligheid in het geding komt maaien we de plant wel. Het maaisel waar de plant inzit voeren we apart af om verspreiding te voorkomen.

Meer informatie over invasieve exoten


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.