Het komt voor dat nabestaanden na een dodelijk verkeersongeval een gedenkteken langs de weg willen plaatsen. Om een gedenkteken te plaatsen is geen vergunning vereist. Maar omdat de provincie verkeersveiligheid hoog in het vaandel heeft staan, zijn er wel regels voor. Die regels moeten ervoor zorgen dat een gedenkteken langs de weg niet afleidt of hindert zodat de veiligheid van de weggebruiker gewaarborgd is.

Vormgeving gedenkteken

Een gedenkteken is in de Verordening wegen Noord-Brabant, gedefinieerd als een ‘niet aard-en nagelvast voorwerp zonder verkeersfunctie’. In verband met de verkeersveiligheid zijn er de volgende regels voor het plaatsen van een gedenkteken:

  • Het gedenkteken wordt in de berm geplaatst, zo ver mogelijk van de rijbaan vandaan.
  • het mag niet bevestigd worden aan een -tot de weg behorende verkeersvoorziening- zoals verkeerslicht, boom, hectometerpaal etcetera.
  • De vormgeving van het gedenkteken mag de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen.

Onderhoud gedenkteken

Voor onderhoud aan het gedenkteken zijn nabestaanden zelf verantwoordelijk. Het is vanzelfsprekend dat het onderhoud milieuvriendelijk en veilig gebeurt. Bij het uitvoeren van onderhoud is het verplicht een veiligheidsvest te dragen voor uw eigen veiligheid en die van de weggebruiker.

Verplaatsen en verwijderen gedenkteken

Het gedenkteken mag voor onbepaalde tijd blijven bestaan. Het is echter mogelijk dat de provincie het gedenkteken verplaats of verwijdert. Dat gebeurt alleen als het gedenkteken niet voldoet aan de voorwaarden, een gevaar voor het verkeer oplevert, of als dat nodig is voor onderhoud of reconstructie.

Kosten gedenkteken

De kosten van plaatsing, onderhoud en verwijdering van het gedenkteken zijn voor de nabestaanden.

Vragen

Heeft u vragen over het beleid of de vormgeving van een gedenkteken? Neem dan contact op met de provincie via het contactformulier. Voor vragen over het plaatsen van een gedenkteken neemt u contact op met het meldpuntwegen via meldpuntwegen@brabant.nl of via telefoonnummer (073) 680 73 68 (op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur).