Omdat bedrijven op campussen belangrijke aanjagers zijn van innovatie en werkgelegenheid, zet provincie Noord-Brabant zich in voor de ontwikkeling van campussen. Voorbeelden zijn:

  • Automotive Campus in Helmond
  • Pivot Park in Oss
  • Brainport Industries Campus in Eindhoven

Samenwerking onderwijs, bedrijfsleven en overheid

Op campussen werken onderwijs, kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid vaak samen. Zo maken ze gezamenlijk gebruik van (dure) onderzoeksfaciliteiten en gebruiken scholen de vraagstukken van bedrijven in hun onderwijs. Dat biedt studenten goede praktijkervaring en levert bedrijven een frisse blik en nieuwe invalshoeken op. Zo ontstaan nieuwe ideeën, producten en diensten. De combinatie van aantrekkelijke inrichting, aanwezige faciliteiten en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten draagt bij aan het aantrekken van talent.

De rol van de provincie bij campusontwikkeling

De provincie kan partner zijn bij de (door)ontwikkeling van campussen. Dat gebeurt wanneer de ontwikkeling van een campus aansluit bij de doelstellingen van de provincie of wanneer er kansen zijn. De belangrijkste reden voor de provincie om campussen te ondersteunen is het belang dat zij hebben in de ontwikkeling van (regionale) ecosystemen, het versnellen van innovatie en het versterken van de regionale concurrentiekracht.

Vooral in de idee- en opstartfase van een campus kan de provincie een belangrijke rol spelen. Dit is maatwerk. Door te streven naar het aantrekken van bedrijven en kennisinstellingen die elkaar aanvullen rondom een thema dat voor Brabant belangrijk is (topsector), bevordert de provincie de kracht van de campus. Op deze manier geeft Noord-Brabant invulling aan de ambitie om tot de Europese top van (industriële) kennis- en innovatieregio’s te behoren om welvaart en de duurzame ontwikkeling in de regio te stimuleren.