• Ben ik verplicht om het logo van de Provincie Noord-Brabant te gebruiken?

    De provincie Noord-Brabant vindt het belangrijk om haar burgers te informeren over haar rol in de samenleving. Wij verwachten dat u in publicitaire uitingen over het project vermeldt dat de activiteit geheel of gedeeltelijk met financiële steun van de provincie Noord-Brabant wordt of is gerealiseerd. Zo draagt u bij aan de zichtbaarheid van de provincie Noord-Brabant en uw project. 
    Actuele informatie over het beeldmerk en het logo vindt u op www.brabant.nl/huisstijl.

  • Wat is het verschil tussen een tender en behandeling op volgorde van binnenkomst?

    In een subsidieregeling staat bepaald hoe wij de subsidieaanvragen beoordelen. Twee veelgebruikte manieren zijn behandeling ‘op volgorde van binnenkomst’ of via de methodiek van een ‘tenderbeoordeling’.

    • Bij op volgorde van binnenkomst beginnen we meteen als de subsidieregeling open gaat met het beoordelen van de subsidieaanvragen. De aanvragen die eerder binnen komen (én volledig zijn én aan alle eisen en verplichtingen voldoen) maken meer kans op subsidie, want er is ook een subsidieplafond, en voor het budget geldt op = op.
    • Bij een tenderregeling beoordelen we na de sluitingsdatum van de subsidieregeling alle aanvragen in één keer tegelijk. Na die datum vragen we geen aanvullende stukken meer op. Iedere aanvrager krijgt even lang de tijd om een complete aanvraag in te dienen. Controleer daarom wel altijd goed of alle stukken zijn bijgevoegd, voordat u uw aanvraag definitief indient.
  • Wat is staatssteun en wanneer is daar sprake van?

    Staatssteun is (financiële) hulp van de overheid aan een bedrijf of branche, zoals een subsidie. De financiële steun kan leiden tot oneerlijke concurrentie. Als er sprake is van staatssteun, betekent dat niet automatisch dat het verboden is. Wanneer sprake is van staatssteun moet de steun in principe vooraf bij de Europese Commissie worden gemeld ter goedkeuring. Daarbij wordt de steunmaatregel beoordeeld op grond van het staatssteunbeleid van de commissie. De commissie heeft een aantal vrijstellingen bepaald op grond waarvan een melding achterwege kan blijven. In die gevallen hoeft er slechts een administratief traject gevolgd te worden. De vrijstellingen hebben onder meer betrekking op onderzoek, ontwikkeling en innovatie, opleiding, milieubescherming, cultureel erfgoed, infrastructuur, werkgelegenheid. Voor agrariërs zijn onder meer vrijstellingen voor investeringen, advieskosten, bedrijfsvervangingsdiensten en opleiding vastgesteld.

    Om te beoordelen of er sprake is van staatssteun, worden de volgende criteria gehanteerd (art. 107 lid 1 VWEU):

    • Er is sprake van staatsmiddelen die aan een onderneming worden verleend;
    • deze staatsmiddelen verschaffen een economisch voordeel dat niet via normale commerciële weg zou zijn verkregen (niet-marktconform voordeel);
    • de maatregel is selectief: het geldt voor één of enkele ondernemingen, een specifieke sector/regio;
    • de maatregel vervalst de mededinging (in potentie) en (dreigt te) leiden tot een ongunstige beïnvloeding van het handelsverkeer in de EU.
  • Wat is een subsidieplafond en hoe werkt dit?

    Een subsidieplafond is het bedrag dat voor een (onderdeel van een) subsidieregeling beschikbaar is voor een bepaalde periode. Nieuwe of gewijzigde subsidieplafonds worden gepubliceerd in het Provinciaal Blad. Als het subsidieplafond is bereikt, is er geen budget meer en wordt de subsidieaanvraag afgewezen.