Met de BOPA is het mogelijk af te wijken van het vigerende omgevingsplan zonder dat het omgevingsplan op dat moment moet worden gewijzigd.

Naast de algemene beoordelingsvoorwaarden voor de BOPA gelden ook de instructieregels van het Rijk en de provincie. Als de aanvraag in strijd is met de instructieregels van de Omgevingsverordening Noord-Brabant moet de gemeente de omgevingsvergunning weigeren. 

Adviesrecht

In een aantal gevallen wil de provincie vanwege het provinciaal belang betrokken blijven bij de BOPA. Daarom hebben Gedeputeerde Staten gevallen aangewezen waarvoor een adviesverplichting geldt. In 4 gevallen hoeft de gemeente geen adviesverzoek in te dienen: 

  • openbare voorbereidingsprocedure;
  • als ontheffing is verleend;
  • weigering;
  • vooroverleg.

De juridische bepalingen over adviesverplichting leest u op de website van de provincie.

Vooroverleg

De vroegtijdige betrokkenheid van provincie in het proces is gewenst. Door de provincie vroegtijdig te betrekken in het overleg over initiatieven, kan de provincie haar belangen in dat vooroverleg aangeven en kan zij van haar officiële adviesrol afzien als van dit overleg een deugdelijk verslag wordt gemaakt. Zo kunnen de provincie en de gemeente onduidelijkheden in de toekomst vermijden.

Als de omgevingsvergunning volgens de uitkomsten van het overleg wordt verleend is geen provinciaal advies nodig. Wel vragen Gedeputeerde Staten in dat geval een kennisgeving van het besluit tot verlenen van vergunning aan de provincie toe te zenden. Ook hiervoor kunt u gebruik maken van een e-formulier.

Voor de BOPA kunt u de volgende e-formulieren gebruiken:

Contact

Buitenplanse omgevingsplan activiteit (BOPA)