Om de eerste gastles extra bijzonder te maken, werden de leerlingen uitgenodigd op het provinciehuis. De komende periode zal Saskia Boelema op verschillende scholen in heel Brabant gastlessen geven. “Dit initiatief biedt leerlingen een unieke kans om de waarde van water beter te begrijpen. Als je van jongs af aan leert, dan blijf je dit later ook doen. Ik hoop doordat we er zo’n enthousiast gesprek over hebben gehad, dat ze geleerde lessen thuis doorvertellen.”

Minder vaak in bad en kleding langer dragen

Waar komt ons kraanwater nou eigenlijk vandaan? En hoeveel water gebruik jij gemiddeld per dag? Met die vragen begint de Brabantse gedeputeerde haar gastles aan groepen 5 van basisschool Zuiderster, een school vlakbij het provinciehuis. De kaken van enkele leerlingen vallen open als ze horen dat het gemiddeld om 128 liter per dag gaat, in plaats van de 8 liter per dag die ze in gedachte hadden. “Waarom kunnen we in Nederland zo veel schoon water gebruiken en veel andere landen niet?”, klinkt vervolgens het vanuit het lokaal. Dat is een van de vele goede vragen waar de gedeputeerde in de les meer over vertelde.

Rondleiding

Na de inhoudelijke les over schoon en voldoende water, mochten de leerlingen langs een interactieve tentoonstelling in de centrale hal van het provinciehuis. Daar kregen ze uitleg over de gevolgen van medicijnresten in het water. In de tentoonstelling speelt Rik de hoofdrol. Rik is een pil die bezoekers mee op zijn reis neemt. Een deel van Rik gaat namelijk na het slikken via ontlasting door het riool en de waterzuivering, uiteindelijk naar rivieren en beken. Soms komt Rik ook in het water terecht doordat hij in het toilet of de gootsteen wordt weggegooid.

De leerlingen sloten de dag af met een kijkje in de provinciale statenzaal en de 23e verdieping, het hoogste punt van het provinciehuis. “Hé, ik kan onze school vanaf hier zien!”, was een van de reacties. Hoe de leerlingen voortaan gaan proberen om zelf water te besparen? “Ik kijk gewoon wanneer mijn kleren vies zijn en anders houd ik ze gewoon aan. Behalve dan mijn onderbroek en mijn hemd”, vertelt leerling Isa lachend. 

Aanmelden voor een gastles

Wil je de gedeputeerde uitnodigen voor een inspirerende les? Aarzel niet om contact met op te nemen en bespreek de beschikbaarheid en de gewenste inhoud van de gastles. Als ouder/verzorger kun je uiteraard ook de gedeputeerde uitnodigen voor een educatieve les op de school van jouw kind.

Contact

Leerlingen denken tijdens gastles na over waterbesparing