De ondertekenaars willen Vosdonk gezamenlijk ontwikkelen tot een duurzame en toekomstbestendige werkomgeving. Zij werken samen aan duurzaam en slim gebruik van energie, een aangename, groene werkomgeving en duurzaam gebruik van grondstoffen en materialen. Voor de uitvoering is € 750.000 beschikbaar; zowel provincie, gemeente als het bedrijfsleven leggen ieder € 250.000 in.

Verduurzamingsambities

“Vosdonk heeft een grote uitdaging én ambitie op het gebied van energie", vertelt Anne-Marie Spierings (Energie en Circulaire economie). "Door in te zetten op besparing, meer duurzame opwekking, opslag en uitwisseling van energie levert de industrie bovendien een bijdrage aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Met deze ondertekening starten concrete plannen om die ambitie – en andere verduurzamingsambities - waar te maken.” “De bedrijven op Vosdonk zijn van groot belang voor de Etten-Leurse economie", vervolgt Wethouder Ger de Weert (Duurzaamheid en Economie). "Ik ben er trots op dat zij zich samen met de provincie, VNO-NCW Brabant Zeeland en de gemeente inzetten om van Vosdonk een duurzaam bedrijventerrein te maken. Zo kan Etten-Leur rekenen op een bedrijventerrein dat klaar is voor de toekomst.”

Lokaal energienetwerk

Zo moeten de bedrijven in 2030 60% minder CO2 uitstoten en dat is geen kleine opgave. Het bedrijventerrein gebruikt 3 keer zoveel stroom als alle woningen in de gemeente bij elkaar, het elektriciteitsnet zit vol en de energiewet is nog niet aangepast. Toch zien de initiatiefnemers oplossingen in bijvoorbeeld een lokaal energienetwerk. Dat naast elektriciteit ook ruimte biedt voor waterstof en warmte. Hier doen de partijen verder onderzoek naar.

Klimaatadaptatie

Ook komt er meer ruimte voor groen en fiets- en wandelpaden langs bijvoorbeeld bestaande bedrijfstuinen. Dat is niet alleen voor een prettiger werkomgeving. Op deze manier is er ook aandacht voor klimaatadaptatie: voorkomen van hittestress en langer vasthouden van water zonder dat dat overlast veroorzaakt. Op het nieuw te ontwikkelen Fri-Jadoterrein zet de gemeente extra in op duurzaamheid en biodiversiteit. Zo komen er gebouwen met groene gevels en legt de gemeente groen aan om water op te vangen. Circulair ambachtsplein
De partijen richten zich ook op volledig circulair gebruik van grondstoffen in 2050. Hiervoor vindt onderzoek plaats naar alle afvalstromen van de bedrijven op Vosdonk. Er zijn al bedrijven op Vosdonk die hiermee voorop lopen. De gemeente onderzoekt de haalbaarheid om de milieustraat om te bouwen tot een circulair ambachtsplein om meer grondstoffen te hergebruiken.

Grote Oogst

Vosdonk is 1 van de 13 terreinen van het provinciale programma Grote Oogst. Duurzame bedrijventerreinen zijn een belangrijke voorwaarde voor een toekomstbestendige economie en een goed en gezond woon- en vestigingsklimaat. Daarnaast kunnen bedrijventerreinen een grote bijdrage leveren aan onder andere de energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en stikstofreductie: de 4 belangrijke pijlers van het project.
Bedrijventerreinen zijn vaak hitte-eilanden. Door integraal en gebiedsgericht (samen) te werken kunnen slimme oplossingen bedacht worden die impact hebben op meerdere thema's. Zo vangen groene daken niet alleen water op; ze koelen ook de omgeving en maken daarmee zonnepanelen efficiënter. En door lokaal (rest)materiaal te hergebruiken wordt energie bespaard en uitstoot van CO2 en stikstof voorkomen, bijvoorbeeld doordat er minder vervoersbewegingen nodig zijn.

Contact

Provincie en Etten-Leur gaan bedrijventerrein Vosdonk verduurzamen