Naast de Strijbeekse Heide ligt een aantal percelen die Staatsbosbeheer met dank aan het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) heeft aangekocht. Door deze vervolgens om te vormen naar toekomstbestendig bos, draagt Staatsbosbeheer bij aan een robuust en aaneengesloten natuurnetwerk in Brabant.

Provincie steekt handen uit de mouwen

Als oprichter van het GOB waren medewerkers van de provincie Noord-Brabant ook vertegenwoordigd en niet te beroerd om een handje uit de mouwen te steken. Vol enthousiasme gingen ook zij aan de slag om een begin te maken aan de aanplant van 6 hectare nieuw bos.

Leerlingen zeer betrokken bij natuur

Boswachter Helmut van Pelt koppelde het thema omvorming naar toekomstbestendig bos aan de Boomfeestdag, waarbij de Mattheusschool uit Galder was uitgenodigd om bomen te komen planten: “Op deze manier ontdekken kinderen dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat en voor een gezonde, prettige leefomgeving.”

Boswachters Imke en Claudia gaven de kinderen vooraf opdrachten over bomen en bos, waarbij bleek dat ze al veel wisten. De leerkracht merkte op dat de klas zeer betrokken is bij natuur en zich zorgen maakt over klimaatverandering. Ondanks natte bodemomstandigheden plantten ze met enthousiasme, wat leidde tot grappige situaties, zoals schoenen die vastzaten in de zompige bodem.

Contact Brabantse bomen

Geslaagde Boomfeestdag in Strijbeek