Energiemaatregelen in het provinciehuis


De provincie maakt zich sterk voor de energietransitie in Brabant: de overgang van fossiele naar duurzame energie. Op allerlei manieren stimuleert zij het hergebruik van energie, opwekken van duurzame energie en energiebesparing. In het provinciehuis wordt aan energiebesparing gewerkt.

Warmte-koude opslag

Om het provinciehuis in de zomer te koelen wordt een WKO installatie (warmte-koude opslag) gebruikt. Hiermee wordt in de zomer water uit de 'koude' bron gehaald, het provinciehuis gekoeld, en het opgewarmde water in de 'warme' bron gepompt.

In de winter keert het proces om. Met water uit de warme bron wordt de ventilatie-lucht voorverwarmd, zo hoeven de cv-ketels minder te doen. Daarna gaat het afgekoelde water naar de koude bron. Hierbij is het belangrijk dat het systeem in evenwicht blijft; je moet in de winter de koude laden die je in de zomer wilt onttrekken. Om dit te borgen is een warmtepomp geplaatst.

Variabel volume systeem

Het ventilatiesysteem in het provinciehuis is voorzien van VAV kleppen (Variable Air Volume). De kleppen worden automatisch gestuurd op basis van temperatuur en CO2 gehalte in een ruimte. In de basis stand is de klep ongeveer 50% geopend, ruim voldoende om de ruimte te voorzien van verse lucht. Als een ruimte druk bezet is en het CO2-gehalte te hoog wordt. gaat de klep verder open om dit omlaag te brengen. Ook als de temperatuur oploopt tot boven de gewenste waarde, wordt de klep verder geopend om zo de ruimte te koelen. Als de temperatuur en het CO2 gehalte voldoet aan het setpoint gaat de klep terug naar de basisstand. Zo wordt voorkomen dat er onnodig veel lucht geconditioneerd en getransporteerd wordt.

Liftinstallatie

De nieuwe liftinstallaties zijn voorzien van de ReGen Drive van Otis. Deze techniek zorgt voor energiebesparing, door de energie die de lift produceert weer af te geven aan het elektriciteitsnetwerk van het gebouw.

LED verlichting

Met de verbouwing in 2015 van het provinciehuis zijn er 650 verlichtingsarmaturen vervangen door LED armaturen. Het vermogen per armatuur is teruggebracht van 58 naar 28 watt: een structurele besparing van bijna 20 kW. Tevens is er in elke ruimte aanwezigheidsdetectie geplaatst; als een ruimte niet bezet is gaat de verlichting automatisch uit.

Serverruimte

De nieuwe serverruimte (data center) is uitgevoerd met een koelinstallatie op basis van een hoog temperatuur traject. Waar vroeger de servers gekoeld werden met water van 6 graden Celsius, gebeurt dat nu met water van 17 graden. Koelen met een hogere temperatuur kost minder energie. Tevens kan met deze nieuwe installatie een groot deel van het jaar gebruik gemaakt worden maken van 'vrije koeling': met een buitentemperatuur onder de 14 graden is er voldoende koeling we zonder de compressoren te laten draaien. En de nieuwe koelmachines zijn zelf ook al een stuk energiezuiniger dan de vorige,

Facilitaire units en printers

De Facilitaire units (koffieautomaten + boilers) en printers worden ’s avonds en in het weekend automatisch uitgeschakeld. Bij overwerk of evenementen kunnen ze tijdelijk worden bijgezet, maar zo wordt er geen onnodige energie verbruikt. Besparen is immers altijd beter dan duurzame opwekking.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.