Het RIVM waarschuwt inwoners met een stookalert om geen hout te stoken. Doe ook mee en meld u aan voor het stookalert! Wilt u toch stoken? Check dan voordat u begint de stookwijzer dan weet u of de weersomstandigheden gunstig zijn. Zo kunnen we met elkaar de overlast beperken.

Voor een gezonde leefomgeving is geen hout stoken het beste. Wilt u toch graag stoken? Dan kunt u uw stookgedrag aanpassen door alleen te stoken wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn. Check voordat u begint de stookwijzer. Zo kunt u de overlast voor de omgeving verminderen. Als u in huis de houtkachel, open haard of pelletkachel aansteekt, komt er rook uit de schoorsteen. Ook een terrashaard, vuurkorf, barbecue of ander houtvuur buitenshuis geeft houtrook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof, PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) en koolmonoxide. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor uzelf en uw huisgenoten.

Stookalert bij ongunstige weersomstandigheden of luchtkwaliteit 

Als de weersomstandigheden in de provincie ongunstig zijn of als er veel fijnstof in de lucht is, geeft het RIVM een stookalert af. Bij weinig wind blijft houtrook hangen. Houtrook zorgt voor meer fijnstof in de lucht, waardoor de luchtkwaliteit nog slechter wordt. In zo’n situatie geeft het RIVM een stookalert af voor één of meer provincies. De provincie laat op de website en social media weten wanneer er een stookalert voor de provincie Noord-Brabant is. Met het stookalert vragen we onze inwoners dringend om op deze dag geen hout te stoken. De provincie heeft het Schone Lucht akkoord samen met het rijk, andere provincies en gemeenten ondertekend. Hiermee onderstrepen we het belang dat iedere inwoner schone lucht moet kunnen inademen. Ook gezonde mensen kunnen klachten krijgen, zoals benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. En kinderen, ouderen en mensen met hart- of longaandoeningen hebben zelfs meer en eerder klachten.

Stookseizoen

Een stookalert wordt rond het middaguur afgegeven en geldt voor diezelfde dag en avond/nacht. Als het nodig is, kan het RIVM het langer laten duren. Het stookalert komt meestal een paar keer per jaar voor. Het gebeurt vooral in het najaar, de winter en het begin van het voorjaar.

Aanmelden voor stookalert

De provincie nodigt iedereen uit, en vooral de houtstokers, om zich aan te melden voor een stookalert. Dat kan via:

U ontvangt dan een e-mail zodra er een stookalert geldt. Op deze website vindt u ook veel gestelde vragen en antwoorden.

Meer informatie?

Een vraag over houtstook in uw eigen buurt stelt u aan uw gemeente of de GGD in uw regio. Uitgebreide informatie over de Stookwijzer en het stookalert vindt u op het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)