Regionale samenwerking
In Brabant werken we als provincie en regio’s samen en koppelen opgaven aan elkaar. Zo ontstaat samenhang in het werk van overheden en faciliteren we het werken als één overheid. In de uitvoeringsagenda Toekomstbestendig Bestuur 2024-2027 staat onder ‘Slagvaardig bestuur’ de ambitie dat de Brabantse overheden efficiënt en effectief bijdragen aan de aanpak van grote en complexe maatschappelijke opgaven.
Vier Brabantse regio’s
Regio’s zijn samenwerkingsverbanden van een aantal gemeenten (en waterschappen). Een regio pakt maatschappelijke en economische vraagstukken op die te groot zijn om als gemeente of waterschap alleen aan te gaan en die vragen om een gezamenlijke aanpak. Bijvoorbeeld omdat de uitdaging een gemeentegrens overschrijdt of complex is. In een tijd van grote opgaven is de regio steeds meer het logische niveau om zaken op te pakken.
In Brabant zijn 4 regio’s, elk met een eigen werkwijze en organisatievorm. Iedere regio wordt ondersteund door een eigen regiobureau of regioteam:
- Stedelijke Regio West-Brabant
- Stedelijke Regio Breda-Tilburg (Hart van Brabant en Baronie)
- Regio Noordoost-Brabant
- Regio Zuidoost-Brabant
Kaart Regionale Samenwerking
Op de kaart staan alle gemeenten in provincie Noord-Brabant. Per gemeente zie je in welke regio de gemeente valt.
Regio Noord-Oost Brabant
- Oss
- 's-Hertogenbosch
- Bernheze
- Maashorst
- Land van Cuijk
- Vught
- Sint-Michielsgestel
- Boxtel
- Meierijstad
- Boekel
Regio Zuid-Oost Brabant
- Oirschot
- Best
- Son en Breugel
- Nuenen en Gerwen en Nederwetten
- Laarbeek
- Gemert-Bakel
- Reusel-De Mierden
- Bladel
- Eersel
- Veldhoven
- Eindhoven
- Geldrop-Mierlo
- Helmond
- Deurne
- Bergeijk
- Waalre
- Heeze-Leende
- Someren
- Asten
- Deurne
- Valkenswaard
- Cranendonck
Stedelijke Regio West-Brabant (SRWB)
- Steenbergen
- Moerdijk
- Halderberge
- Bergen op Zoom
- Roosendaal
- Rucphen
- Woensdrecht
Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT)
- Moerdijk
- Drimmelen
- Altena
- Geertruidenberg
- Waalwijk
- Heusden
- Oosterhout
- Dongen
- Loon op Zand
- Etten-Leur
- Breda
- Gilze en Rijen
- Tilburg
- Oisterwijk
- Zundert
- Alphen-Chaam
- Goirle
- Baarle-Nassau
- Hilvarenbeek
De Baronie
- Altena
- Drimmelen
- Geertruidenberg
- Oosterhout
- Etten-Leur
- Breda
- Zundert
- Alphen-Chaam
- Baarle-Nassau
Hart van Brabant
- Waalwijk
- Heusden
- Dongen
- Loon op Zand
- Gilze en Rijen
- Tilburg
- Oisterwijk
- Goirle
- Hilvarenbeek
BrabantStad
- Roosendaal
- Breda
- Tilburg
- 's-Hertogenbosch
- Oss
- Eindhoven
- Helmond
Regionale ontwikkeldagen
De provincie werkt aan de kwaliteit van de omgeving waarin we wonen en werken. Samen met andere overheden maken we in de 4 Brabantse regio’s afspraken over de invulling daarvan. Dat doen we tijdens de regionale ontwikkeldagen, waar gemeenten, waterschappen en provincie elkaar ontmoeten. In ieder van de 4 Brabantse regio’s vindt minimaal 2 keer per jaar een regionale ontwikkeldag plaats.
We vinden het belangrijk dat er voldoende woningen zijn die passen bij de wensen van bewoners en dat er genoeg ruimte is voor bedrijven en de landbouw. Ook dat er dorpen en steden zijn waar veel gebeurt en die tegelijkertijd goed bereikbaar blijven. Daarbij houden we rekening met de opgaven rondom klimaatverandering (energiebeschikbaarheid, duurzame energie, droogte, hittestress en overstromingen) en natuur en landschap. Dit vraagt om keuzes voor de juiste plek, in de juiste vorm en op het juiste moment. Dat kan alleen als overheden goed samenwerken. Daarom maken provincie en de gemeenten en waterschappen in de 4 regio’s samen afspraken over onderwerpen als woningbouw, mobiliteit, bedrijvigheid (kantoren en bedrijventerreinen), landschap, energietransitie en klimaatadaptatie.
Afspraken per regio
Vaak gelden deze afspraken voor een langere periode. In een aantal gevallen worden de afspraken elk jaar geactualiseerd. Bekijk de afspraken per regio op Pleio
Ook in de Omgevingsverordening staat dat gemeenten, waterschappen en provincie samen afspraken moeten maken. Gaat een gemeente aan de slag met een omgevingsplan, dan moet dit passen binnen de gemaakte afspraken.
Contact
Bij de provincie Noord-Brabant is voor iedere regio een regionaal accountmanager actief. Zij slaan bruggen tussen gemeenten, waterschappen, regio’s en provincie en zijn het eerste aanspreekpunt voor de regio binnen de provincie. Zij zijn ook samen met de regio’s verantwoordelijk voor de organisatie van de regionale ontwikkeldagen.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met een van de regionaal accountmanagers via [email protected].
Heb je een vraag?
Stel je vraag via het formulier of bel naar het algemene nummer van de provincie.