De inrichting van zo’n energiehub kan veel verschillende vormen hebben. Hoe een energiehub er precies uitziet, hangt af van energiebronnen in de buurt en de manier waarop de energie gebruikt wordt. Het is dus maatwerk.

Hoe werkt een energiehub? (Uitleg infographic)
Een energiehub kan veel verschillende vormen hebben. Hoe een energiehub er precies uitziet, hangt af van de energiebronnen in de buurt en de manier waarop de energie gebruikt wordt. Het is dus maatwerk. In deze afbeelding leggen we uit hoe een energiehub voor een bedrijventerrein eruit kan zien. Hierbij gaan we uit van drie onderdelen.
Het 1e onderdeel is lokale energieopwek. Een bedrijventerrein is aangesloten op windmolens en zonnepanelen in de buurt.
Het 2e onderdeel is het bedrijventerrein. Hier wordt de opgewekte energie gebruikt. De bedrijven op dit terrein gebruiken de energie samen. Ze maken afspraken over wie de energie wanneer gebruikt en stemmen dat op elkaar af. Bijvoorbeeld wanneer ze machines laten draaien en bedrijfsauto's opladen. Een deel van de energie slaan zij op in batterijen.
Het laatste onderdeel is een woonwijk in de buurt. De huizen van deze woonwijk zijn aangesloten op het bedrijventerrein. De woonwijk wordt verwarmd met de restwarmte van het bedrijventerrein.
Aanmoedigen van energiehubs
Energiehubs helpen om de ruimte op het elektriciteitsnet beter te gebruiken. Mede daarom moedigt de provincie de ontwikkeling van energiehubs aan. Daarvoor is een plan van aanpak tot 2027 (pdf, 889 kB) gemaakt. Hierin staat onder andere waarom energiehubs belangrijk zijn, hoe de provincie energiehubs mede mogelijk maakt en wat de planning daarvoor is.
Bijdrageregeling haalbaarheidsstudies energiehubs
De provincie heeft 20 bedrijventerreinen geselecteerd waar een energyhub kansrijk lijkt. Deze terreinen, verspreid over heel Brabant, kunnen subsidie aanvragen voor een haalbaarheidsstudie. Wij stellen in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van energyhubs op bedrijventerreinen. Aanvragen kan tot en met 30 september 2025.