Met De Vijf Eikentunnel verbetert de veiligheid én de doorstroming op de N631

5 juli 2024Verkeer en vervoerBevat visueel element: Video

De Vijf Eikentunnel, dat is de naam van de nieuwe spooronderdoorgang in Rijen die vrijdag 5 juli officieel is geopend. Daarmee hebben het verkeer op de N631 én de fietsers op de F58 een veiligere, snellere verbinding aan de westflank van het dorp. De handtekeningen voor een 2e onderdoorgang ter hoogte van het NS-station Gilze-Rijen staan nu ook op papier.

Downloads

De spooronderdoorgang is het laatste deel van het groot onderhoud aan de N631. Dat werd al in de zomer van 2021 gestart om de kwaliteit van de drukke weg te verbeteren. Vanaf 13 juli, wanneer de onderdoorgang wordt opengesteld voor alle verkeer, is er wéér een gelijkvloerse spoorovergang in Noord-Brabant opgeheven. Dat is een stuk veiliger voor zowel het verkeer op de weg als dat op het spoor.

“Het is veiliger, het is sneller en de omgeving heeft nu geen last meer van het gerinkel van de spoorbomen”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Kortom: dit is een mooie dag voor de hele omgeving. Deze onderdoorgang zal helpen om de drukke regio tussen Breda en Tilburg bereikbaar te houden. Zeker omdat onze snelfietsroute F58 nu ook onder het spoor door schiet. Dat maakt het nog aantrekkelijker om de fiets te pakken.”

Voorafgaand aan de opening sloot Smeulders vrijdag aan bij een talkshow in cultureel centrum De Boodschap, samen met wethouder Merijn Scheifes, directeur openbaar vervoer en spoor van IenW Wino Aarnink en directeur Dimitri Kruik van ProRail. Daarbij werd onder meer stilgestaan bij de goede samenwerking tussen rijk, provincie, gemeente, ProRail en verschillende betrokken adviesbureaus en aannemers om het project tot een succes te maken. Daarna onthulden de sprekers de naam van de nieuwe spooronderdoorgang.

De naam ‘Vijf Eikentunnel’ verwijst naar de historie van het gebied. Al in het jaar 1545 werd melding gemaakt van vijf eijcskens die een belangrijk oriëntatiepunt vormden ten westen van Rijen. Uit 129 inzendingen koos Heemkring Molenheide dan ook voor deze naam, die bovendien op brede steun kan rekenen in het dorp. Bijna de helft van alle inzenders stuurde deze naam, of een variatie daarop, namelijk in.

De 1e van 2 nieuwe spooronderdoorgangen in Rijen is nu klaar. Maar daar blijft het niet bij. De handtekeningen van het rijk, provincie en de gemeente voor de volgende onderdoorgang, ter hoogte van het NS-station Gilze-Rijen, zijn vrijdag ook op papier gezet. Wethouder Merijn Scheifes: “Dit is weer een belangrijke stap om de stationsomgeving en de leefbaarheid in Rijen te verbeteren. Over enkele jaren kunnen we ook deze onderdoorgang officieel openen.”


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.

N631 Rijen - Oosterhout

De provincie Noord-Brabant werkt aan de provinciale weg N631 tussen Oosterhout en Rijen.