“Onze ambitie is dat over 50 jaar de geschiedenis van Brabant nog steeds kan worden doorgegeven aan de volgende generaties. We richten ons daarom op duurzaam behoud door herbestemming of restauratie, op de bescherming van collecties, op het zichtbaar en beleefbaar maken van ons cultureel erfgoed en op de verhalen van Brabant”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders. “Het Kruithuis heeft een belangrijke rol binnen de verhaallijn Bevochten Brabant. Vanwege het karakter van het complex - het is het oudste bewaard gebleven Kruithuis van Nederland - en als onderdeel van de Zuiderwaterlinie als geheel.”

Wethouder Marianne van der Sloot: “We hebben het altijd belangrijk gevonden dit gebouw in eigendom te houden. Het behoort tot de belangrijkste monumenten voor de geschiedenis van onze stad. Lang is gezocht naar een maatschappelijke bestemming. De Kring Vrienden is bereid gevonden er een museum te maken. Het museum is straks ook toegankelijk als ontmoetingsplek, waar je ook in het omliggende park of op de binnenplaats lekker kunt lunchen, rustig een boekje lezen of studeren.”

UNESCO

Het Kruithuis is straks een plek waar je leert over de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van 1629 in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast wordt het een bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea.

Duurzame restauratie

In september is eerst gestart met het verwijderen van asbest. Inmiddels staat het bijzondere gebouw uit de 17e eeuw in de steigers. Op het dak worden de oude leien momenteel zorgvuldig verwijderd.  Na isolatie komen er nieuwe leien op het dak. De oude leien worden niet weggegooid. Deze worden deels hergebruikt als wandbekleding in de entree van het pand. En zo zijn er nog veel meer duurzame oplossingen bedacht. Het rijksmonument gaat daardoor na de restauratie zelfs van een energielabel E naar A.
De komende maanden isoleren we onder andere de vloer van de begane grond en voorzien we alle vloeren van vloerverwarming. Er worden ter isolatie achterzetramen geplaatst. En er komt een klimaatsysteem gevoed door een warmtepomp. De dikke metselwerkmuren hoeven niet geïsoleerd te worden. Deze zijn ruim 400 jaar geleden al duurzaam gebouwd.

Geweermakershuisje

Ook het geweermakershuisje uit de 19e eeuw restaureren we zorgvuldig. In dit gemeentelijk monumentje, dat naast het Kruithuis staat, komen de technische installaties. Hierdoor kan de ruimte in het Kruithuis optimaal worden benut. Het geweermakershuisje is 30 jaar niet onderhouden. Door weer en wind is vrijwel al het hout verrot. Met respect voor het gemeentelijk monument vervangen we dit met behoud van de oorspronkelijke details.  

Zuid-Willemspark

Het Kruithuis is een onderdeel van het Zuid-Willemspark. De openbare ruimte rond het gebouw wordt na de restauratie volledig opnieuw ingericht. Er komen onder andere nieuwe bomen en de grond rond het Kruithuis wordt deels afgegraven. Hierdoor ontstaat een ondiepe, droge gracht, die bij hevige regenval tijdelijk het water kan opgevangen. Over het verlaagde deel komt een nieuwe brug naar de entree. Zo komt het oude karakter van het Kruithuis weer tot leven.

Planning

Naar verwachting is de restauratie eind 2023 klaar. Daarna richt de Kring Vrienden het gebouw in en gaan bij de start van het toeristenseizoen in 2024 de poorten van het museum open.

Lees meer over de geschiedenis en het ontwerp op de projectwebsite van het Kruithuis.