Deze video gaat over Restauratie en herbestemming van historische dienstwoningen Dongecentrale van start

Wonen is in het gebied niet meer toegestaan; in de voormalige woningen wordt nu kantoorruimte gerealiseerd. Om de start van de restauratie te vieren, herstelden gedeputeerde Stijn Smeulders en BOEi-directeur Sylvia Pijnenborg maandag samen de historische huisnummers op de ruim 100 jaar oude panden.
"Stapje voor stapje hebben we geïnvesteerd in de herbestemming van de Dongecentrale”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. "Een ontzettend mooie kans om Brabants erfgoed op een duurzame manier te behouden voor volgende generaties. Het verhaal dat deze plek vertelt, is door de energietransitie weer bijna net zo actueel als bij de opening ruim honderd jaar geleden.”

Meer dan 90 jaar trouwe dienst

Sylvia Pijnenborg, directeur van BOEi, voegt daaraan toe: "De herbestemming van de Dongecentrale is een lange weg, maar dat nu met de herbestemming van de woningen weer een stap gezet wordt is een bijzondere opsteker. Voordat wij aan de slag gingen met de Dongecentrale, was voor deze woningen immers al een sloopvergunning afgegeven. We zijn dan ook blij met de samenwerking met de provincie.”

De Dongecentrale is een unieke plek in Brabant. Het was de eerste elektriciteitscentrale van de provincie, van waaruit een groot net aan hoogspanningsleidingen richting bedrijven en woningen liep. De centrale speelde zo een belangrijke rol in de industrialisatie van Brabant. Na meer dan 90 jaar trouwe dienst, werd de centrale in 2011 gesloten.

Gereed medio 2024

De Provincie Noord-Brabant en BOEi, maatschappelijke onderneming op het gebied van herbestemmen, trekken sindsdien samen op in de gebiedsontwikkeling. Eerder werd het centrale gebouw herbestemd tot Risk Factory, waar veiligheidseducatie wordt gegeven voor de jeugd. Ook is congres- en evenementenlocatie Fijnevent er te vinden. Het kantoorgebouw van de voormalige elektriciteitscentrale is volledig gevuld met lokale bedrijven. De voormalige dienstwoningen, waar hoogwaardige kantoorruimtes in worden gerealiseerd, zijn nu aan de beurt.
De lokale aannemer Oome Raamsdonk is al begonnen met de werkzaamheden. Die zijn naar verwachting medio 2024 gereed.

Contact

Restauratie en herbestemming van historische dienstwoningen Dongecentrale van start