Alfons Olde Loohuis met zijn echtgenote, rechts commissaris van de Koning Ina Adema. Foto: © Romeijn Fotografie / Bart Romeijn

Nadat in Herpen in 2007 in 2 weken tijd ruim 100 mensen ziek werden, heeft hij vasthoudend bij diverse instanties de uitbraak van de Q-koorts op de kaart gezet. Hij betrok daarbij collega’s en wetenschappers om maatregelen te nemen en onderzoek te verrichten.

Scholing, onderzoek en behandeling

Als een van de oprichters van het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen heeft hij lesmaterialen ontwikkeld. Hij heeft scholing georganiseerd voor een combinatiegroep van huisartsen en dierenartsen, een module ontwikkeld voor huisartsen in opleiding in Nijmegen en artsen bedrijfsgeneeskunde. Daardoor heeft hij landelijk de deskundigheid over Q-koorts bevorderd. Ook is hij zeer actief betrokken geweest bij het opstellen van richtlijnen voor de behandeling van patiënten met chronische vermoeidheidsklachten. Hij heeft zich als huisarts bijzonder ingezet voor de inwoners van Herpen. Alfons naar de oprichting van een landelijk expertise centrum voor Q-koorts.

Provinciale onderscheiding Hertog Jan

De provinciale onderscheiding Hertog Jan wordt toegekend aan mensen die grote verdiensten hebben op maatschappelijk terrein. De onderscheiding bestaat uit een beeldje van Hertog Jan te paard, ontworpen door Willy van der Putt.