Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben van N.V. Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch te Rotterdam een aanvraag om een wijziging van een reeds eerder afgegeven vergunning, kenmerk Z.86357 / D.371600, ingevolge de Ontgrondingenwet ontvangen.
De aanvraag heeft betrekking op het project Innamepompstation Bergsche Maas te Dussen (gemeente Altena), gelegen op de percelen kadastraal bekend gemeente sectie U, nummers 73, 74, 63, 61, 62, 292, 293, 312, 310, 190, 158, 75 101en 102, Made en Drimmelen, sectie L, nummers 842, 844, 822, 770, 769 en 822.

De besluitvorming op deze aanvraag is door het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant gemandateerd aan de directeur van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.

De directeur van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant maakt namens Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant bekend dat zij op grond van de Ontgrondingenwet de vergunning voor de aanvraag voor wijziging verlenen.

Wat houdt het project in?
Om te zorgen dat de ingenomen waterkwaliteit én de waterkwantiteit geborgd blijft, is uit het m.e.r.-onderzoek gekomen dat de beste locatie voor het innamepompstation de locatie Bergsche Maas is bovenstrooms van het industrieterrein Moerdijk. Op deze locatie is de waterkwaliteit het minst onderhevig aan waterkwaliteitsverschillen en kan men in een vroegtijdig stadium signaleren of bovenstrooms sprake is van verminderde waterkwaliteit waardoor de inname moet stoppen. Daarnaast is het mogelijk om de innameleidingen voldoende diep te leggen zodat ook bij een lage waterstand, water kan worden ingenomen. Het innamepompstation wordt gebouwd aan de noordoever van de Bergsche Maas in de Fortunapolder. Vanaf deze locatie worden 3 transportleidingen van het pompstation naar het spaarbekken De Gijster, inclusief de daarvoor benodigde voorzieningen (veerstoep, toegangsweg, ruimte voor onderhoud, metingen), gelegd. Ter compensatie van de het hele project wordt er natuur aangelegd op de St. Jansplaat en in de Fortunapolder. Voor de aanleg van deze nieuwe natuur zijn graafwerkzaamheden noodzakelijk. Hier is de eerdere ontgrondingsverguning van 13 augustus 2018 met nummer Z.86357 / D.371600 voor verleend.
Tijdens de aanlegfase is er op een aantal punten afgeweken. De voorliggende aanvraag betreft het verzoek om wijziging op de volgende punten:
? St Jansplaat: een extra strook verlaging van het maaiveld op de St Jansplaat (van 110 naar 125 meter). Dit betreft een verzoek van Staatsbosbeheer om nog meer natuurdoelstellingen te halen. De extra verlaging veroorzaakt een toename van 2.000 m3 ontgronding. Tijdens de aanvraag zijn er extra m3 aangevraagd voor onvoorziene omstandigheden zoals hier.
? Fortunapolder: om te voorkomen dat wandelaars over het gebied van het drinkwaterstation zouden lopen is besloten om het wandelpad in de Fortunapolder om het innamepompstation te leggen. Dor de nieuwe locatie van het wandelpad de bij de aanvraag ingediende inrichtingstekening is veranderd.
De overige voorschriften, blijven onverminderd en ongewijzigd van kracht.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?
De beschikking en de bijbehorende stukken liggen op 26 maart 2021 ter inzage bij de gemeenten Altena en Drimmelen. Voor locatie, dagen en tijdstippen waarop u de stukken in kunt zien, verwijzen wij naar de website van deze gemeenten.

Het is ook mogelijk om de stukken in te zien bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, Wal 28 in Eindhoven. U kunt daarover contact opnemen met de heer F. Leenheers, telefoonnummer (088) 3690 369. Vanaf het moment dat de stukken ter inzage liggen, kunt u de beschikking inzien via www.brabant.nl/loket/verleende-vergunningen .

Wanneer, door wie en hoe kan bezwaar worden ingesteld?
Als u, als belanghebbende, het niet eens bent met dit besluit kunt u een bezwaar indienen. Dit kan tot en met 6 Mei 2021.

In het bezwaarschrift moet u het volgende opnemen: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden(en) van uw bezwaar. U moet het bezwaarschrift ook ondertekenen. Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant
Secretariaat van de hoor- en adviescommissie
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch

Wij vragen u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord bezwaarschrift te vermelden.

Voor meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften verwijzen wij u naar www.brabant.nl/bezwaar. Het secretariaat van de hoor- en adviescommissie is bereikbaar op telefoonnummer (073) 680 83 04, faxnummer (073) 680 76 16.

Voorlopige voorziening:
Bovenstaand besluit treedt in werking ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een zogenaamde voorlopige voorziening te vragen. Deze kunt u richten aan:

de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019
2500 EA Den Haag

Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het uitstellen van een besluit om de ingediende bezwaren mee te kunnen nemen. Voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een spoedeisend belang. Er zijn kosten verbonden aan het vragen van een voorlopige voorziening (griffierecht).

De verleende vergunning treedt in werking de dag na afloop van de bezwaartermijn. Indien gedurende deze periode door belanghebbenden bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt de vergunning niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Aan deze procedure is het kenmerk HZ_ONG-2020-12104 gekoppeld. Wij vragen u bij correspondentie dit kenmerk te vermelden.


Eindhoven, maart 2021.


Geldig in de volgende locatie(s)

  • Altena
  • Drimmelen