Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben van de Coöperatie Bosgroep Zuid Nederland u.a. een melding op grond van de Verordening Ontgrondingen ontvangen. De melding betreft het ontgrondingsproject 'De Bleeken/Venbergweg', in de gemeente Asten, op de percelen kadastraal bekend gemeente Asten, sectie Q, perceelnummers 154 en 155.

De behandeling van deze melding hebben het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant gemandateerd aan de directeur van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.

De directeur van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant maakt namens Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant bekend dat de melding bij besluit van 2 juli 2014 is geaccepteerd. Door deze acceptatie is het project vrijgesteld van de vergunningplicht op grond van de Ontgrondingenwet.

Wat houdt het project in?
Het project betreft een natuurontwikkelingsproject ten oosten van Asten in de Dennendijkse bossen als resterende compensatieopgave van de gemeente Asten voor de uitbreiding van recreatiepark Oostappen Prinsenmeer te Ommel. Het plangebied ligt ten noordoosten van de Venbergweg/Roerdompweg. De Bosgroep Zuid Nederland is voornemens om natuurontwikkeling te realiseren nabij de 'landbouwenclave' De Bleeken. Naast een vlak dekkende ontgronding van het gebied door middel van het afgraven van de bestaande bouwvoor zal er ook een natte laagte worden aangelegd. Door het afgraven van de bouwvoor wordt de voedselrijke bovengrond afgevoerd en ontstaat er een betere en voedselarmere uitgangssituatie voor de ontwikkeling van de plaatselijke natuurdoelen.

De totale oppervlakte van de natuurontwikkeling bedraagt ca. 4,4 ha, die ook vrijwel geheel wordt ontgraven. De totale oppervlakte van de waterpartij bedraagt 0,59 ha. De maximale ontgrondingsdiepte is 0,70 meter beneden het huidig maaiveld.

Hoe kunnen belanghebbenden bezwaar indienen?
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit schriftelijk bezwaar maken. Het bezwaarschrift wordt ondertekend en bevat ten minste:
a. de naam en het adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
d. de gronden van het bezwaar.
Zo mogelijk wordt een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft, door u overgelegd.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord- Brabant, t.a.v. het secretariaat van de Hoor- en adviescommissie, postbus 90151, 5200 MC
's-Hertogenbosch. In de linkerbovenhoek van de envelop moet het woord 'bezwaarschrift' worden vermeld.

Het bezwaar schorst de werking van het acceptatiebesluit niet. Als tijdig een bezwaarschrift is ingediend kan bij een spoedeisend belang een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzitter van de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA 's Hertogenbosch.

Het acceptatiebesluit treedt in werking de dag na afloop van de bezwaartermijn. Als gedurende deze termijn bij de voorzitter van de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Oost-Brabant een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Voor het inzien van het besluit met bijbehorende stukken of inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met de heer H. van Osch van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, telefoon 088-3690 495.

Aan deze procedure is het kenmerk MLD_ONG-2014-212 gekoppeld. Wij vragen u bij correspondentie dit kenmerk te vermelden.


Eindhoven, juli 2014.


Geldig in de volgende locatie(s)

  • Asten