Het transformeren van vakantieparken naar woonwijken is onderdeel van deze aanpak en de inzet van het in 2021 opgerichte Expert- en Aanjaagteam Transformatie Vakantieparken (ETV) wordt verder gecontinueerd en geïntensiveerd. Gemeenten kunnen via RVO ondersteuning vragen van dit ETV. Gemeenten zijn leidend in dit complexe en langdurig proces en kunnen hier alleen aan meewerken als er geen enkel toeristisch perspectief meer is. Daarnaast, zijn er belangrijke randvoorwaarden die getoetst moeten worden in een afwegingskader, zoals het

Via RVO

Het Expertteam biedt gemeenten korte en langere advies- en samenwerkingstrajecten waarin gemeenten worden bij gestaan in processen waarin niet-vitale vakantieparken naar een woonbestemming veranderen.

Op dit moment lopen er bijvoorbeeld 3 trajecten bij gemeenten in de provincie Overijssel, waarbij ETV experts helpen bij financiële vraagstukken (m.n. kostenverhaal en verevening) maar ook bij het ontrafelen van ingewikkelde eigendomssituaties en het versterken van draagvlak voor zo’n transformatie. Maar ook in Brabant leven er wellicht vragen van gemeenten op dit gebied. In de regionale woondeals wordt de potentie van transformatie in deze tijden van het woningtekort ook benoemd. Bent u een gemeente die aan transformatie werkt en heeft u hulp nodig? Stel uw vraag aan het ETV via woningbouw@rvo.nl.

Zie ook de Kamerbrief van De Jonge via rijksoverheid.nl.

Contact Vitale Vakantieparken

Expertteam Transformatie Vakantieparken ondersteunt gemeenten