Deze video gaat over Brabantse Waterchallenge 2023

In oktober begon de Waterchallenge al met watereducatie in de klas. Medewerkers van de provincie  (programma Water en Bodem) gaven toen les aan 350 leerlingen van de middelbare scholen Van Maerlant (Den Bosch), Stedelijk Gymnasium (Den Bosch) en Elde College (Schijndel). Deze lessen waren een introductie op een opdracht voor de leerlingen. Hen werd gevraagd om een video te maken waarin zij antwoord geven op de vraag: Hoe helpen jij en je vrienden mee aan voldoende en schoon water in Brabant? Met voldoende kennis en informatie gingen de leerlingen aan de slag om creatieve oplossingen te bedenken voor de huidige waterproblematiek. Hun harde werk werd getoond tijdens een bruisende finalemiddag op 8 december.

Winnende creatieve ideeën

In totaal stonden 6 groepen uit de onder- en bovenbouw in de finale. Een deskundige jury, bestaande uit gedeputeerde Saskia Boelema (water en bodem), Julia Goets (voormalig landelijk jeugddijkgraaf) en Jos Peter (voorzitter Vereniging Industriewater), selecteerden de beste ideeën. Uiteindelijk gingen 3 groepjes er met de eerste prijs vandoor.

Leerlingen uit H3B van het Elde College uit Schijndel bedachten een ontwerp voor een trechterbak om water in op te vangen en de Brabantse watervoorraad aan te vullen. Hanna, Sophie, Meike, Amy, Amber, Veerle en Lana uit H3C van het Elde college uit Schijndel gooiden het over een andere boeg. Zij bedachten een kaszuiveringssysteem en druppelinstallatie om kasplanten water te geven.

Zelf ervaren

Met de Waterchallenge konden leerlingen zelf ervaren wat erbij komt kijken om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Brabant te waarborgen en de watervoorraden op peil te houden. Gedeputeerde Saskia Boelema: ”De provincie heeft een meerjarenplan voor voldoende, schoon en veilig water, een gezonde bodem en klimaatadaptatie. Ik ben blij dat leerlingen dankzij de Waterchallenge ook bezig zijn met de Brabantse waterproblematiek. Door jongeren erbij te betrekken met een wedstrijd creëren we bewustzijn onder deze doelgroep. Geweldig om te zien dat de Waterchallenge dit jaar opnieuw tot creatieve ideeën heeft geleid!”

Contact

Middelbare scholieren bedenken oplossingen voor voldoende en schoon water in Brabant