De gezellige sfeer was onder andere te proeven tijdens de positieve gesprekken op de Brabant Doet Wat-markt. Veel bezoekers gaven aan al met duurzame maatregelen bezig te zijn. Zo letten ze op het gebruik van elektriciteit en water en hebben ze verschillende kleine maatregelen getroffen in de woning, denk aan tochtstrips of radiatorfolie. Ondanks dat, lopen sommige bezoekers ook tegen belemmeringen aan. Bijvoorbeeld fysieke restricties omdat ze in een appartementencomplex wonen of huren.

Energieverbruik afstemmen

De helft van de bezoekers gaf aan dat ze hun energieverbruik afstemmen op de momenten dat ze zelf energie opwekken. Mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen hebben, zetten apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser dan aan als de zon schijnt. Zo gebruiken ze eerst hun eigen opgewekte energie en helpen ze het elektriciteitsnet ontlasten.

Emissieloos

In 2050 moeten alle voertuigen emissieloos zijn. Dat betekent dat ze geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel, maar elektrisch zijn of op waterstof rijden. Ongeveer één derde van de bezoekers gaf aan niet te kunnen wachten op deze verandering. Daarnaast voelden alle bezoekers eigen verantwoordelijkheid voor de energietransitie en gaan ze ook actief op zoek naar mogelijkheden om hieraan bij te dragen.

De Brabant Doet Wat-markt is dit jaar nog één keer te bezoeken, op 24 september tijdens de jaarmarkt in Etten-Leur. Kom je ook?

Contact Brabant Doet Wat

Brabant Doet Wat in Son en Breugel