Sluit een regenton aan

Vang regenwater op in een regenton en gebruik het opgevangen water bij droogte om je planten water te geven. Via een kraantje kun je dit gratis hemelwater op elk gewenst moment aftappen en gebruiken om je tuin te besproeien. Daarmee kun je jaarlijks honderden liters water besparen.
Tip: Kijk of je in je gemeente een subsidie kunt krijgen voor de aanschaf van een regenton of andere klimaatbestendige maatregelen.

Koppel de regenpijp af van het riool

Als je de regenpijp afkoppelt, stroomt het regenwater niet meer direct het riool in. Het water stroomt in dat geval de tuin in. Daardoor hoeft het regenwater niet onnodig gezuiverd te worden, en in het geval van wateroverlast, kan het riool meer water opvangen. 
Je regenpijp ontkoppelen kun je heel gemakkelijk zelf. Een stappenplan vind je op de website van Milieu Centraal

Ga zuinig om met het besproeien van je tuin

Het is belangrijk om de tuin op het goede moment water te geven. Daarmee kun je heel veel water besparen. Geef je tuin één keer per week dicht bij de wortel water. Hiermee bespaar je water en worden je planten extra sterk. Doe dit het liefst in de vroege ochtend, wanneer de zon niet (fel) schijnt. Dan kunnen de planten het water beter opnemen dan wanneer de zon schijnt. ’s Avonds kan ook, maar dan blijven de grond en jouw planten nat, en zijn ze dus gevoelig voor schimmels.

Meer tips

Meer tips en info vind je Zet ook de knop om.

Contact Brabant Doet Wat

Tuin