Huis


De energieprijzen stijgen momenteel tot grote hoogtes. Met een paar simpele veranderingen in huis kun je geld besparen én iets goed doen voor het klimaat. Zet bijvoorbeeld op koude dagen je thermostaat maximaal op 19 graden of douche niet langer dan 5 minuten.

Douche maximaal 5 minuten

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter. Mooi meegenomen: je bespaart ook nog eens op je gasverbruik, dat scheelt op je energierekening!

Tip: Met een douchecoach (5 minuten douche zandloper) of kookwekker houd je simpel je douchetijd in de gaten. Douche je graag met een muziekje? Kies dan een nummer dat zo’n 5 minuten duurt!

Vraag een gratis douchecoach aan via BrabantWater.nl.

Vang water op

Het duurt altijd wel even voordat de kraan in de keuken of douche warm is. Het koude water kun je eventueel opvangen en gebruiken voor het zetten van je kop thee in de waterkoker of natuurlijk ook voor de planten in huis en tuin.

Zet de vaat vies in de vaatwasser

Maak jij de vieze vaat schoon met een vaatwasser? Met de hand voorspoelen is zelden nodig om de vaat schoon te krijgen, zeker niet met warm water. Veeg wél eerst eventuele etensresten weg.

Gebruik de kleine spoelknop

Als je een kleine boodschap hebt gedaan, kun je het toilet ook prima met de kleine spoelknop doorspoelen. Daarmee bespaar je de helft van het water ten opzichte van de grote spoelknop: +/- 4 liter ten opzichte van +/- 8 liter. Heb je geen bespaarknop? Denk er dan over na om die te installeren, als dat mogelijk is.

Verduurzaam je woning

Er zijn tal van mogelijkheden om je huis energiezuinig en duurzaam te maken. Daarbij wordt het isoleren van je woning altijd sterk aangeraden, omdat je hierdoor minder snel de thermostaat hoeft aan te zetten op koude dagen en de airco of ventilator op warme dagen. Voor meer tips en mogelijkheden kun je terecht op Verbeterjehuis.nl. Doe de verbetercheck om te zien hoe jij je huis kunt verduurzamen en lees tips, voordelen en ervaringen van andere mensen.

Van 26 september t/m 16 oktober 2022 vinden de Nationale Isolatieweken plaats. In deze actieweken word je op allerlei manieren geïnformeerd om aan de slag te gaan met isolatie. Check wat er bij jou mogelijk is op Nationaleisolatieweken.nl.

Met de Nationale Duurzame Huizen Route kom je persoonlijk in contact met huiseigenaren uit jouw omgeving die hun woningen hebben verduurzaamd. Stel ze vragen of doe inspiratie op tijdens een huizenbezoek op 29 oktober en 5 november 2022.


Contact Brabant Doet Wat

Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.

Zet ook de knop om

Iedereen werkt al hard om minder CO2 uit te stoten. De overheid, bedrijven en organisaties, én mensen thuis. Maar we moeten nóg grotere stappen zetten. Voor nu en straks. Voor onszelf en voor het klimaat. Samen zetten we de knop om. Bekijk hier wat jij kan doen.