Pieter van Geel Beeld penning ricoverhoeven_cdk dickjaspers_cdk erepenning_topsporters penning_marcmulder penning_janhommen penning_geerenguus penning_rombouts penning_wimvdleegte lips

Fotocarrousel van enkele uitreikingen van Provinciepenningen

 1. CdK Ina Adema met Pieter van Geel
 2. Met Jan Baan
 3. Met Rico Verhoeven
 4. Met Dick Jaspers
 5. Brabantse sporters
 6. Marc Mulders
 7. Jan Hommen
 8. Gerard van Maasakkers en Guus Meeuwis
 9. Ton Rombouts
 10. Wim van de Leegte
 11. Dirk Lips

Ereburger met Provinciepenning

Met de provinciepenning mogen mensen zich ereburger noemen van de provincie Noord-Brabant. De ze wordt uitgereikt aan personen die zich op meerdere terreinen verdienstelijk hebben gemaakt voor Brabant. De prijs werd in 1957 in het leven geroepen door Gedeputeerde Staten. Zestien jaar later, in 1973, besloten Gedeputeerde Staten tot een herontwerp van de provinciepenning. Het huidig ontwerp werd bedacht en vervaardigd door de Brabantse kunstenaar Niel Steenbergen. Op het midden van de penning staat een jongen, geflankeerd door 4 luiken. De middenstukken hiervan stellen ambachten voor, de zijkanten activiteiten uit het Brabantse leven.

Bekijk ereburgeroverzicht

Hertog Jan

Sinds 1988 wordt ook een onderscheiding uitgereikt aan Brabanders die zich gedurende langere tijd ‘bijzonder hebben ingezet op een bepaald maatschappelijk terrein’. Deze onderscheiding is bekend geworden als de Hertog Jan. Dit beeld is een ontwerp van de Brabantse kunstenares: Willy van der Putt.

Bekijk Hertog Jan-overzicht 

Commissarispenning

De commissaris van de Koning kan de Commissarispenning uitreiken als persoonlijke blijk van waardering.

Bekijk overzicht uitgereikte Commissarispenningen

Zie ook