Beleid over de wolf


Samen met betrokken Brabantse organisaties zoeken we naar oplossingen om landbouwhuisdieren te beschermen en leren we van elkaar om samenleven met de wolf mogelijk te maken. Op deze pagina vindt u meer informatie over het interprovinciaal wolvenplan, het beleid van de provincie Noord-Brabant en u leest meer over onze Wolvencommissie.

Interprovinciaal wolvenplan 2025

Wolven kunnen door meerdere provincies trekken en hun leefgebied kan in meer dan één provincie liggen. Om richting te geven aan gezamenlijk landelijk beleid rondom de wolf hebben de 12 provincies gezamenlijk een Wolvenplan vastgesteld. Het Wolvenplan 2025 vervangt het Wolvenplan uit 2019 en het addendum uit 2023.

Bekijk het Wolvenplan 2025 op de website van BIJ12

Daarnaast werkt het ministerie van LVVN aan een Landelijke Aanpak Wolven (LAW). De activiteiten uit de LAW zijn ondersteunend en aanvullend aan provinciaal beleid en het Interprovinciaal Wolvenplan.

Beleid provincie Noord-Brabant

Wolven zijn terug in Nederland en we gaan ervan uit dat wolven niet meer verdwijnen. Daarom vinden we het belangrijk om in te zetten op bescherming van wolven én bescherming van landbouwhuisdieren. Beide zijn nodig. Het wennen aan de terugkeer van de wolf kost tijd. We begrijpen dat dit het nodige vraagt van de maatschappij en vooral van dierhouders. We weten dat het leidt tot discussies, zorgen en emoties. Door te luisteren en te leren van elkaar komen we verder in het vinden van passende oplossingen. In Brabant zijn we daarmee goed op weg en maken we stappen in het conflictarm samenleven met wolven. Daarbij zijn de adviezen van de Wolvencommissie heel belangrijk.

Wolvencommissie

Om samen met betrokken Brabantse organisaties te zoeken naar oplossingen om landbouwhuisdieren, zoals schapen en geiten, te beschermen en om van elkaar te leren, heeft de provincie een adviescommissie over wolven ingesteld: de Wolvencommissie.

Deze Wolvencommissie adviseert Gedeputeerde Staten, het dagelijkse bestuur van de provincie. Ze hebben bijvoorbeeld geadviseerd over een provinciaal preventieplan, het openstellen van subsidies en het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten. Ook heeft de Wolvencommissie pilots uitgevoerd om te onderzoeken welke maatregelen in de praktijk werken. Denk aan het gebruik van kuddewaakhonden, fladderlinten en stroomrasters om wolven af te schrikken en onderzoek naar het verdedigend vermogen van verschillende runderrassen.

De Wolvencommissie komt 2 keer per jaar bij elkaar om ontwikkelingen en adviezen te bespreken en wordt bijgestaan door een secretaris en voorzitter.

Organisaties in de Wolvencommissie

  • Nederlandse Vereniging Gescheperde Schaapskuddes
  • Platform Kleinschalige Schapen en Geitenhouderij
  • LTO Nederland (vakgroep schapenhouderij)
  • Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie
  • Staatsbosbeheer
  • Natuurmonumenten, ook namens Brabants Landschap
  • Federatie Particulier Grondbezit
  • Faunabeheereenheid Noord-Brabant
  • Dierenbescherming
  • Zoogdiervereniging

Heb je een vraag?

Stel je vraag via het formulier of bel naar het algemene nummer van de provincie.