De neerslag van stikstof in onze natuur moet fors omlaag. Zo herstellen en versterken we de natuur en maken we maatschappelijke en economische ontwikkelingen mogelijk. Zo houden we Brabant open. Daarvoor treft de overheid maatregelen. Veehouderijen in Brabant moeten daarom op 1 juli 2024 voldoen aan strengere eisen en verouderde stallen aanpassen. Deze stalmaatregelen leveren een belangrijke bijdrage aan het verminderen van stikstofuitstoot. Voor veehouders en hun mogelijke opvolgers brengt dit ingrijpende keuzes met zich mee. Daarom ondersteunt de provincie hen waar mogelijk.
In 2017 heeft de provincie de regels voor de toegestane hoeveelheid uitstoot van ammoniak uit stallen aangescherpt. Het gaat dan over het huisvestingssysteem dat is toegepast om in de stal dieren te kunnen houden en over de bouw van de stal zelf. Deze regels zijn te vinden in de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant (IOV) (artikelen 2.66 t/m 2.70 en bijlage 2).
In de Interim omgevingsverordening zijn ook mogelijkheden opgenomen waarmee een veehouder zonder aanpassing van verouderde huisvestingssystemen aan de ammoniakreductie-eisen kan voldoen. Het gaat om regelingen voor:
In 2022 is de Routekaart Stalaanpassingen Noord-Brabant 2024 vastgesteld. De Routekaart geeft een overzicht van de mogelijkheden voor veehouders om hun bedrijf te laten voldoen aan de eisen van de (I)OV en hoe zij daar ondersteuning bij kunnen krijgen vanuit de provincie. Ook geeft de Routekaart aan hoe de provincie hierin samen werkt met gemeenten en omgevingsdiensten. De Routekaart wordt herzien, waarbij de wijzigingen worden verwerkt die zijn opgetreden sinds het vaststellen van de eerste Routekaart medio 2022: de recente besluitvorming in Uw Staten, gerechtelijke uitspraken en kabinetsbesluiten. Streven is de herziene Routekaart medio april 2023 vast te stellen.
Hiermee kunnen melkveehouders aantonen dat zij vallen onder de uitzonderingsregeling van de verplichte stalaanpassing.
Veehouders staan de komende jaren voor moeilijke beslissingen. De provincie probeert waar mogelijk te ondersteunen.
De Interim omgevingsverordening bevat ook regels rondom stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden in Brabant.
In de Interim Omgevingsverordening (IOV) zijn al veel wijzigingen vanuit de Omgevingsvisie doorgevoerd.
De provincie stimuleert emissieaanpak bij de bron; bijvoorbeeld door stalsystemen aan te passen.
Conform de Interim omgevingsverordening moeten veehouders verouderde stallen vóór 1 januari 2024 moeten aanpassen.
Deze routekaart heeft tot doel veehouders te informeren, faciliteren en ondersteunen bij het tijdig maken van keuzes en de realisatie daarvan. Veehouders zijn primair verantwoordelijk voor het maken van de keuzes en de realisatie ervan.
Veel gestelde vragen en antwoorden wijziging Interim omgevingsverordening – Regelwijziging 2
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekersstatistieken te meten en om voorkeuren van gebruikers te onthouden.