Jongerentop 2023


Dinsdagavond 7 november 2023 organiseerde de provincie Noord-Brabant de 3e editie van de Brabantse Jongerentop. Jongeren van 17-27 jaar kozen 4 workshops die zij belangrijk vinden: circulaire economie, veiligheid & georganiseerde criminaliteit, werkgeluk en een levendig Brabant. Bekijk alle ideeën en adviezen. Deze zijn per thema gebundeld en voorzien van inhoudelijke feedback.

Bezorgd over gedumpt drugsafval in de Brabantse natuur?

Bij het thema Ondermijning ging het over de impact van drugsgebruik, op de groeiende jonge aanwas in de drugscriminaliteit.

Een interessant advies was: licht jongeren én ouders voor!

Want waarom vinden ouders het wel normaal om seksuele voorlichting te geven en wordt over drugsgebruik niet echt gepraat? Ook werd stevig gediscussieerd over wel of niet legaliseren. Het resultaat: binnenkort sluit een aantal jongeren aan bij de overlegtafel met politie, het Openbaar Ministerie en provincie.

Wanneer hebben jonge mensen werkgeluk in plaats van werkstress?

De workshop leverde heel uiteenlopende adviezen op. Bijvoorbeeld:

  • zorg voor een goede werkbalans.
  • geef belastingvoordeel voor een bijdrage aan goede doelen.
  • iedereen mag zelf zijn baan, salaris en werktijden kiezen en er komt een basisinkomen.
  • maak een ander schoolsysteem, waarbij mensen niet buiten de boot vallen.
  • En er kwamen tips over wat je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld: maak je werkgeluk bespreekbaar, laat jezelf horen.

Geïnteresseerd in de route van je nieuwe spijkerbroek tot in jouw kast?

Vanuit het project circulaire economie was de vraag: denk mee over oplossingen om de milieu-impact van de kledingindustrie te verkleinen. Jongeren gaven aan dat ze zelf duurzamere keuzes kunnen maken door vaker te kiezen voor het kopen van tweedehands kleding en door kapotte kleding vaker te repareren.
Aan de provincie gaven ze huiswerk mee om Brabanders te helpen bij duurzame keuzes maken. Bijvoorbeeld door meer bewustwording te creëren maar ook door duurzame keuzes makkelijker te maken. Of door ondernemers te stimuleren die met upcycling aan de slag willen. 
Daar gaat de provincie mee aan de slag. In ieder geval bij de textielcampus waar Tilburg aan bouwt en het liefst ook op andere plekken in Brabant.

Heb je genoeg te doen in Brabant in je vrije tijd?

Een greep uit de interessante antwoorden op de vraag, wat de provincie moet doen?

  • Geef jongeren inspraak, praat met ze in plaats van over ze.
  • Geef meer vertrouwen aan jongeren nog niet precies weten, maar wel wil, energie en potentie hebben om iets voor cultuur te betekenen.
  • Verklein de administratieve rompslomp als jongeren iets willen organiseren.
  • Zorg voor goed en veilig vervoer naar evenementen.

Daarnaast spelen jongeren graag zelf een rol in bijvoorbeeld een jongerenraad of platform om mee te denken over community gerichte evenementen.


Contact Jong in Brabant

Heb je vragen, wil je meer informatie, heb je goede ideeën of wilde plannen? Laat het ons weten via jonginbrabant@brabant.nl.