Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?

1 mei 2024Water en bodemBevat visueel element: Video

Op 1 mei start het zwemseizoen voor oppervlaktewater 2024. Zwemmen en recreëren aan het water en op het strand is gezond en leuk, het brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico’s. Jaarlijks verdrinken in Nederland tientallen mensen in het open water of worden ziek omdat het water niet schoon is. Zwem daarom bij voorkeur op aangewezen zwemlocaties.

Downloads

Hier worden de veiligheid en de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd. Kijk op www.zwemwater.nl voor aangewezen zwemlocaties in de buurt en voor meer informatie over waar je rekening mee moet houden.

Veiligheid

Zwemmen in oppervlaktewater is gezond, en brengt tegelijk risico’s met zich mee. Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden. Bereid je goed voor. Bedenk of je zwemvaardigheid voldoende is en probeer het anders eerst nog eens in een zwembad, onder begeleiding. Kijk op de zwemlocatie naar de informatieborden. Wees alert op de risico’s: is er stroming, zijn er objecten in het water, gaat het snel van ondiep naar diep water, kunnen er watersporters in de zwemzone komen? Volg altijd de adviezen van de lifeguards als ze er zijn. Ga je zwemmen, zorg dan dat iemand je in de gaten houdt. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Voor meer tips over veilig zwemmen in oppervlaktewater, kijk op veiliginenuithetwater.nl

Gezondheid

Het water kan vervuild zijn. Er kunnen te veel bacteriën, virussen of schadelijke chemische stoffen in het water zitten. Hiervan kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals diarree of huiduitslag. Chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen tot schade op langere termijn leiden. Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in oppervlaktewater. Mocht dat niet kunnen, was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten. De kwaliteit van zwemwater wordt regelmatig gemeten. Kijk op het informatiebord of op www.zwemwater.nl of een negatief zwemadvies geldt. Breng je een bezoek aan het strand, wees dan alert als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS en kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze zeeschuim inslikken.

Watersporten

Ook bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, kom je in aanraking met oppervlaktewater. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen. Douche nadat je in het water bent geweest of was in ieder geval je handen vóór het eten.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.