Deze video gaat over Markdal-Zuid nog mooier!

Aan de slag!

Op 23 november 2023 werd de start van de werkzaamheden officieel gemarkeerd door Karin van den Berg, bestuurder Waterschap Brabantse Delta en gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied). De schop ging letterlijk in de grond. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de zomer 2024 afgerond. Alleen het aanbrengen van nieuwe beplanting gebeurt op een later moment in verband met het plantseizoen en om verstoring van de natuur te voorkomen.

Natuur, water en wandelen en fietsen

Markdal-Zuid krijgt maar liefst 36,5 hectare nieuwe natuur! Er wordt gewerkt aan ongeveer 2,25 kilometer beekherstel. De vrijstromende Mark kronkelt door het gebied, waardoor onder normale omstandigheden het water met een bepaalde stroomsnelheid blijft stromen. Dat bevordert de biodiversiteit in en om het water. Ook is het gebied rijk aan cultuurhistorie en populair bij wandelaars en fietsers. Vanuit Galder komt een fietspad waarover straks via 2 nieuw aan te leggen fietsbruggen richting Strijbeek gefietst kan worden.

Doelen nieuwe natuur in NNB

In 2027 willen de provincies in Nederland minimaal 80.000 hectare nieuwe natuur hebben gerealiseerd. Het NatuurNetwerk Brabant (NNB) is hier onderdeel van. Het is een netwerk van gedeeltelijk bestaande en gedeeltelijk nieuwe natuurgebieden die door ecologische verbindingszones (zoals natuurstroken langs sloten en beken, maar ook over land om gebieden te verbinden) met elkaar zijn verbonden. In totaal willen we hier in het gehele Markdal bijna 200 hectare nieuwe natuur realiseren met meer biodiversiteit en schoner water, beter bestand tegen klimaatverandering en met een toekomst voor de mensen die er wonen, werken en recreëren. Naast het zuidelijk deel werkt het waterschap intussen verder aan de plannen voor Markdal-Noord.

Kijk voor meer informatie over het project Herinrichting Markdal-Zuid op: