UNESCO onderzoekt of Schelde Delta gebied voldoet

20 juli 2023Water en bodemBevat visueel element: Foto

Eind vorig jaar diende het grensoverschrijdende Geopark Schelde Delta officieel haar kandidatuur in bij UNESCO om erkend te worden als UNESCO Global Geopark. Drie Vlaamse provincies (Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen), twee Nederlandse provincies (Zeeland en Noord-Brabant) én meer dan 130 partners zetten hier gezamenlijk hun schouders onder. Onlangs bezocht het UNESCO Global Geoparks Network het gebied om te onderzoeken of het voldoet aan de hoge UNESCO-eisen.

Twee onderzoekers van het UNESCO Global Geoparks Network brachten de afgelopen 5 dagen een intensief bezoek aan het Schelde Delta gebied. Zij onderzochten of het gebied landschappelijk (geologie, landschap, natuur, cultuurhistorie) en organisatorisch (partnernetwerk, gezamenlijk verhaal, gezamenlijke ambities) voldoet aan de hoge Unesco eisen om het keurmerk ‘UNESCO Global Geopark’ te mogen gebruiken. Dit keurmerk is de hoogste wereldwijde standaard voor unieke landschappen met een bijzonder verhaal.

Rondleiding

De projectleiders gidsten de onderzoekers 5 dagen lang vakkundig door dit uitgestrekte gebied in Nederland en België: van Noord-Brabant (Brabantse Wal), langs Zeeland, naar de Zwinstreek, over Oost-Vlaanderen, naar de Rupelstreek. Overal werden de UNESCO-vertegenwoordigers hartelijk ontvangen door de lokale organisaties, bestuurders en vrijwilligers die hen vol enthousiasme rondleidden.

Brabantse Wal

Het Geopark Schelde Delta evaluatiebezoek startte daar waar het allemaal begon: de Brabantse Wal. Willem De Weert, die in 2013 het concept Geopark naar de Brabantse Wal bracht, heette de onderzoekers welkom in Hoeve Hildernisse. Hij nam hen mee naar de Rijzende Weg, waar een van de allereerste Geopark-informatieborden staat. Daar nam Kees Gravemaker, secretaris van het dorpsplatform Woensdrecht, het woord en was de UNESCO Global Geopark Field Evaluation formeel gestart.
Ook het Markiezenhof en VVV De Brabantse Wal mochten uiteraard niet ontbreken. Eerst een presentatie door projectleider Ronald van der Stroom over Geopark Schelde Delta, met een aanvullende presentatie over de geologie door voorzitter van de wetenschapskamer Patrick Kiden. Daarna namen Jesse van Tetterode en Claartje Rijkers de onderzoekers mee door de tentoonstelling in het Markiezenhof.
Na Brabant brachten de onderzoekers een bezoek aan Zeeland en de 3 Vlaamse provincies. Het hele verslag is te vinden via scheldedelta.eu. De uiteindelijke beslissing of Geopark Schelde Delta erkend wordt als Unesco Global Geopark maakt UNESCO in 2024 officieel bekend.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.