Nieuwe Brabantse publieksgrondwatermeter maakt verborgen grondwater zichtbaar

14 september 2023Water en bodemBevat visueel element: Video

Saskia Boelema (provincie Noord-Brabant), watergraaf Erik de Ridder (waterschap De Dommel) en burgemeester Judith Keijzers-Verschelling (gemeente Oirschot) onthulden woensdag 13 september de eerste nieuwe publieksgrondwatermeter bij de Kapel van de Heilige Eik in Oirschot. Dit deden zij samen met kinderen uit het kinderkoor Triangel, die het gezelschap toezongen met een toepasselijk waterlied. Met de publieksgrondwatermeter vragen de partijen aandacht voor het probleem van de dalende grondwaterstanden in Brabant.

Downloads

De publieksgrondwatermeter is een ontwerp van Avallo, welke in overleg met Waterschap de Dommel en Provincie Noord-Brabant tot stand is gekomen.

Grondwater is grotendeels onzichtbaar en daarmee vaak van onderschatte waarde. Toch is grondwater onmisbaar voor gezonde natuur en landbouw én vormt het de bron voor ons drinkwater in Brabant. Saskia Boelema, gedeputeerde Water en Bodem, vertelt: “De laatste jaren zijn de grondwaterstanden op verschillende plaatsen in Brabant gedaald. Waar een te hoge grondwaterstand wateroverlast kan veroorzaken, kan een te lage grondwaterstand leiden tot verdroging. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede balans van het grondwater. Iedereen kan hier een steentje aan bijdragen, maar mensen moeten zich wel bewust zijn van de toestand van het water. Het is dan ook waardevol dat de nieuwe publieksgrondwatermeter in Oirschot de plaatselijke grondwaterstand zichtbaar maakt.”

Verminderen, aanvullen en vasthouden

Om de grondwaterstand weer in balans te krijgen is het nodig dat de hoeveelheid grondwater dat we gebruiken niet meer is dan de hoeveelheid die wordt aangevuld. “De provincie, waterschappen, gemeenten en natuurorganisaties proberen zoveel mogelijk regenwater vast te houden. Dan krijgt het de tijd om in de bodem te zakken en zo de grondwatervoorraad aan te vullen”, aldus watergraaf Erik de Ridder. Hij benadrukt: “Zuinig en bewust omgaan met (grond)water blijft daarbij ook essentieel. Daarom gaven we bezoekers, tijdens groepswandelingen langs de oever van de Beerze, praktische tips over wat zij zelf kunnen doen. Want voor ons allemaal geldt: elke druppel telt!”

Meer publieksgrondwatermeters plaatsen

De komende maanden worden er in totaal 11 nieuwe grondwatermeters geplaatst in het werkgebied van waterschap De Dommel. De idyllische en prachtig gelegen Kapel van de Heilige Eik, is de eerste locatie. De provincie en waterschappen hopen dat meer gemeenten in Noord-Brabant een publieksgrondwatermeter willen plaatsen om kennis over en inzicht in de grondwaterstand bij Brabanders te vergroten.

Ga naar www.klimaatadaptatiebrabant.nl voor waterbespaartips, hulpmiddelen en inspirerende voorbeelden. Of neem een kijkje op www.brabantinzicht.nl om meer te weten te komen over de toestand van het water in Brabant.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.