School en in het verlengde daarvan het schoolplein is de plek waar kinderen een groot deel van hun tijd doorbrengen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een groen schoolplein belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Schoolrapport 

IVN heeft in kaart gebracht hoe het staat met de vergroening van de schoolpleinen en op basis daarvan voor alle provincies een schoolrapport opgemaakt. Slechts 15 procent van de basisscholen krijgt van ouders en leerkrachten de maximale 5 sterren wat betreft natuur op het schoolplein, terwijl 63% hooguit 2 sterren krijgt. Opvallend is de score van scholen in de randstad, waar veel schoolpleinen slechts 1 ster krijgen. "Heel jammer, want juist in deze provincies is meer groen zo belangrijk. Wij roepen de provincies daarom op om hier de komende 4 jaar echt werk van te gaan maken", aldus programmaleider Vincent van der Veen.

Brabant als koploper

De afgelopen 4 jaar hebben verschillende provincies de schouders gezet onder de vergroening van schoolpleinen en hebben zo’n 1000 basisscholen mede dankzij de provincie een gezond, natuurrijk plein gekregen. Brabant is koploper met 340 groene schoolpleinen en wil nog meer Brabantse schoolpleinen vergroenen. Reden voor IVN om de provincie in de persoon van gedeputeerde Hagar Roijackers vrijdag 10 maart een award te geven. Hagar Roijackers: “Op jonge leeftijd de verbinding met de natuur maken, daar gaat het om. Groene schoolpleinen zijn bovendien ook gezonder en stimuleren om lekker buiten te zijn. In de zomer geven ze verkoeling en bij een regenbui absorbeert zo’n groen plein het water. Daarnaast heeft een groen schoolplein vaak ook een buurtfunctie. Ons budget is helaas nog niet toereikend voor alle scholen, maar ik zie dat het initiatief voor groene schoolpleinen breed wordt omarmd door scholen, gemeenten en bedrijven. Daar ben ik blij om.”

Moerbeiboom geplant

De uitreiking gebeurde in de schooltuin van Jenaplan Antonius Abt in ’s-Hertogenbosch onder toeziend oog van schoolkinderen. Daarnaast is ook een nieuwe witte moerbeiboom geplant. IVN hoopt dat de andere provincies het goede voorbeeld volgen en pleit ervoor dat in 2030 alle basisscholen in Nederland beschikken over een gezonde, groene buitenruimte om te spelen en te leren en die tevens de natuur een handje helpt.

Contact

Groene schoolpleinen: Brabant loopt voorop