Hendrik van der Aalst, Penny Klamer-Suppers, Ina Adema en Piet de Jongh.

Tijdens de zestiende editie van de Bokaal-uitreiking was er veel ruimte voor jong talent. Zo ontwierp het Eindhovense designerscollectief Tweek-Eek het nieuwe draaginsigne, dat ook de laureaten van voorgaande edities mogen opspelden. Het quartet van Stan Verstegen trad op; hij was finalist van de Conservatorium Talent Award 2023. En de Tilburgse junior stadsdichter Gina Goossens droeg een gedicht voor, waarmee ze de laureaten lof toezwaaide.

De ontvangers

Hendrik van der Aalst uit Eersel

Van der Aalst ontving de Brabant Bokaal voor zijn jarenlange vasthoudende en veelzijdige inzet voor het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. Als vrijwillig conservator is hij sinds jaar en dag het boegbeeld van het museum. Hij staat de zakelijk leider en het bestuur met raad en daad bij en begeleidt jonge professionals uit het vak.

Penny Klamer-Suppers uit Oss

Klamer-Suppers kreeg de onderscheiding voor haar grote en bijzondere bijdrage aan het popmuziek- en festivalklimaat in Oss en omgeving. Sinds de jaren tachtig is zij initiatiefneemster en drijvende kracht achter diverse grote muziekevenementen in Oss, waaronder PopOss, Blues Touch en Muze Misse, waar naast bekende artiesten ook regionaal talent een podium krijgt.

Piet de Jongh uit Waalwijk

De Jongh werd geëerd voor zijn vele publicaties, grote kennis van zaken en enorme inzet voor cultuurhistorie en natuurbehoud in onder andere de Westelijke Langstraat en Het Groene Woud. Hij zet zich al meer dan 40 jaar in voor het behoud van de natuur in zijn regio, onder meer als voorzitter van de natuurvereniging IVN-De Waerdman en bij de inrichting van het Natura 2000 gebied van de polders tussen Waspik en Waalwijk.

De Brabant Bokaal

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. Iedereen kan kandidaten voor de Brabant Bokaal voordragen via het voordrachtformulier, dat te vinden is op onze website.

Het nieuwe draaginsigne

Naast een unieke keramieken Bokaal (ontwerp door Sjors Driessen) ontvingen de laureaten een nieuw draaginsigne, dat is gecreëerd door het Eindhovense designerscollectief Tweek-Eek. Het ontwerp symboliseert de diversiteit, gelaagdheid en dynamiek in de verdiensten van de bokalisten. Dit is vertaald naar een stapeling van treden metaal met een welving. Een popnagel fungeert als verbindend element, net zoals het draaginsigne de laureaten verenigt.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Contact

Brabant Bokalen uitgereikt aan Hendrik van der Aalst, Penny Klamer-Suppers en Piet de Jongh