Boer zoekt Boer in Brabant van start!

5 juli 2024Landbouw en voedselBevat visueel element: Foto

Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en de provincie Noord-Brabant zijn het project 'Boer zoekt Boer in Brabant' gestart. Doel van het matchmakingsprogramma 'Boer zoekt Boer in Brabant' is het creëren van een win-winsituatie. Door agrarische bedrijven zonder opvolger te verbinden aan jongeren die boer willen worden, maar thuis niet die mogelijkheid hebben.

Er zijn 4 agrarische bedrijven geselecteerd. Door middel van een video stellen zij zich voor. In de komende weken stellen we nog een 5e bedrijf (melkveebedrijf met zorg) aan u voor.

Marc en Sandra de Wit – Aspergekwekerij de Wit

Marc en Sandra hebben een aspergekwekerij in Mariaheide. Op ruim 55 hectare worden asperges geteeld. De asperges worden geplant met een verwarmingsslang onder de wortels om de oogst te vervroegen. Ook wordt er in de kas, in minitunnels en de volle grond geteeld. Daarnaast hebben zij een boerderijwinkel die in het aspergeseizoen geopend is. De afzet regelen zij direct zelf. Alle arbeidsmigranten worden gehuisvest op het bedrijf.

Marc en Sandra zoeken iemand met groene vingers, die goed met mensen om kan gaan en stressbestendig is. Vanwege de omvang van het bedrijf zoeken zij bij voorkeur naar een koppel of broers en zussen die deze uitdaging aan willen gaan.

Frans Nielen en Asia Granatowska – Oaseplants BV

Oaseplants BV is een perkplantenkwekerij gelegen in Helenaveen. Frans en Asia telen hier vol passie hoge kwaliteit perkplanten met als specialiteit de Dianthus Pink Kisses. Ze zijn trots op hun vaste klantenkring en op hun personeel en zouden dit goed lopende bedrijf daarom graag willen overdragen.

Frans en Asia zijn op zoek naar iemand die net zoveel passie heeft voor de teelt als zij! Daarnaast is het belangrijk dat de opvolger goed met personeel en klanten om kan gaan.

Geert en Myriam Hermans – Winery & Herbs

Op de landelijke kampeer- en wijnboerderij Winery & Herbs in Schijndel is veel te beleven. Met veel passie laten Geert en Myriam mensen zien hoe planten groeien en bloeien. Er is een grote kruidentuin, fruittuin, druiven en allerlei andere soorten planten waarvan zij zelf producten maken. Daarnaast is er een kampeerterrein aanwezig en worden er regelmatig workshops, wijnproeverijen en andere activiteiten georganiseerd. Dit veelzijdige bedrijf biedt veel kansen voor jonge ondernemers door de diversiteit aan activiteiten.

Geert en Myriam zijn op zoek naar iemand die communicatief vaardig is, het vak graag wil leren en zowel buiten als binnen wil werken.

Daniëlla de Winter en Bart Pijnenbrug – Tuin de Es

Aan de rand van het mooie dorp Haaren runnen Daniëlla en Bart de schitterende biologische tuinderij ‘Tuin de Es’. Op dit bedrijf wordt tuinbouw gecombineerd met zorg. Het bedrijf is 3 hectare groot waarvan 2 hectare beteeld wordt. Dit gebeurt zowel in een koude kas als in de volle grond. Daarnaast is er een winkel aanwezig. Bart en Daniëlla hebben 12 jaar met veel liefde en passie voor de mooie plek ‘Tuin de Es’ gezorgd en zijn opzoek naar een ondernemer(s), met hart voor de zorg en biologische landbouw, die op zijn, haar of hun beurt goed voor deze bijzondere plek gaat zorgen.

Daniëlla en Bart zijn op zoek naar een gedreven ondernemer die meerdere ballen in de lucht kan houden. Het is belangrijk dat de opvolger goed in een team kan werken. Daarnaast biedt het bedrijf ruimte om op verschillende manieren invulling te geven aan het ondernemerschap door de verschillende takken die er aanwezig zijn.

Interesse? Schrijf een brief!

Heeft u interesse om boer te worden bij één van deze bedrijven? Schrijf dan een brief! Stel uzelf voor en leg uit waarom u de ideale opvolger bent. Stuur uw brief uiterlijk 1 september 2024 naar info@bajk.nl.

Hoe het dan verder gaat

  1. De bedrijven maken een selectie uit de ingekomen brieven.
  2. Begin oktober vinden er speeddates plaats.
  3. Na de speeddates kunnen 3 potentiële opvolgers een dag meelopen op het bedrijf.
  4. Daarna maken de bedrijven een keuze met wie ze eventueel verder gaan om te kijken hoe de buitenfamiliaire samenwerking verder vorm kan krijgen.

Meer informatie

Boer zoekt Boer in Brabant is een initiatief van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en provincie Noord-Brabant. Het project komt voort uit het ‘Boer zoekt Boer’ project van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Wilt u meer weten over het initiatief? Ga dan naar www.bajk.nl. Ontdek de mogelijkheden en zet de volgende stap naar een toekomst in de agrarische sector!


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.