BrabantNEXT


De uitdagingen in onze veranderende wereld stapelen zich op. En ze zijn groter dan ooit. Dat vraagt om een maatschappij die meebeweegt. Met organisaties die zich blijven vernieuwen om de maatschappelijke opgaven aan te kunnen. Daarvoor zijn nieuwe ideeën nodig en andere manieren van werken.

Downloads

Binnen de provinciale organisatie hebben we daarvoor het aanjaagprogramma Innovatieve Organisatie gelanceerd. Met dit programma geven we onder de noemer BrabantNEXT een innovatieve boost aan onze organisatie. We brengen onze activiteiten samen en gaan met alle collega’s de uitdagingen aan met een vernieuwende manier van werken. Zo zetten we samen de stap naar een toekomstbestendig Brabant.

Complexe vraagstukken

De complexe vraagstukken zoals de woonopgave, de energietransitie, de stikstofproblematiek, innovatie in de landbouw of mobiliteit, waar we als provincie voor staan, hebben een andere aanpak nodig dan we gewend zijn. De verwevenheid van de opgaven maakt het vinden van oplossingen ingewikkelder dan ooit.

BrabantNEXT helpt de provinciale organisatie om vaardigheden te ontwikkelen die tot vernieuwende oplossingen leiden. Door ingewikkelde vraagstukken in kleine stappen aan te pakken. Dus geen plannen en processen die tot achter de komma zijn uitgewerkt, maar werkzame concepten. Waarbij we altijd kijken door de ogen van de ‘gebruikers’: de Brabanders.

Anders denken en doen

Ons gezamenlijke doel – Brabant nog mooier en toekomstbestendig maken – vliegen we op 3 manieren aan.

1. Ontwikkelen van vaardigheden

Om een andere manier van denken en doen te ontwikkelen, is er het ervaringstraject Vernieuwend Werken. In 5 maanden krijgen medewerkers uit alle lagen van de organisatie vaardigheden aangereikt om een vraagstuk waaraan ze al werken op een vernieuwende manier aan te pakken. Op individueel niveau en tijdens trainingsdagen leren ze de fijne kneepjes van innoveren. De route naar vernieuwend werken bestaat uit vijf fasen: dromen, denken, durven, duiken en doen. Bij het doorlopen van de 5 D’s krijgen de deelnemers hulp van innovatiecoaches, trainers en experts.

2. Innovatietrajecten

In de organisatie wordt aan diverse innovatietrajecten gewerkt op verschillende onderwerpen. BrabantNEXT faciliteert hierbij het innovatieproces en biedt waar nodig ondersteuning bij de implementatie van projecten.

3. Pionieren in de BrabantNEXT Werkplaats

BrabantNEXT heeft ook een fysieke creatieve hub: de Werkplaats op de Bossche Tramkade. Een plek voor alle collega’s om te pionieren. Om samen met studenten, andere overheden, ondernemers en andere partners (zoals Brabantkennis) innovatieve uitdagingen aan te gaan. Waarbij niet alleen de focus op onderzoek ligt, maar ook op het bedenken, testen en implementeren van vernieuwende concepten. Er werken mbo-hbo-wo studenten in multidisciplinaire teams aan projecten: momenteel hebben we 3 lopende projecten: Brabander Centraal - Onbekende Stem - 15% Biologische Landbouw.


Vragen?

Wij helpen u graag verder!