Vraag en antwoorden over drinkwaterreserveringsgebieden
Een grondwaterbeschermingsgebied is de buitenste schil rondom een waterwingebied. Voor het grondwaterbeschermingsgebied gelden regels om het grondwater niet te vervuilen. Binnen deze gebieden zijn woningen, wegen en bedrijven toegestaan, maar er gelden wel wettelijke regels om vervuiling van het grondwater te voorkomen. Voor meer informatie hierover kijk op: beschermjedrinkwater.nl
Uit een ecologische toets blijkt dat de effecten op natuurgebieden (zoals Natura 2000) beperkt zijn. Bij daadwerkelijke inzet volgt een verdere beoordeling en kunnen maatregelen worden genomen om eventuele negatieve effecten te verminderen.
Nee, tegen de aanwijzing van een DRG kan geen bezwaar worden gemaakt. Als het gebied daadwerkelijk wordt gebruikt voor drinkwaterwinning, volgt een vergunningstraject waarin bezwaar mogelijk is.
De provincie legt dit vast in de omgevingsverordening. Provinciale Staten stellen de exacte locatie en grenzen vast.
Bij uitbreiding van bestaande winningen (Oosterhout, Waalwijk en Oss) verandert er voorlopig niets. De beschermingszones hoeven niet te worden uitgebreid.
De selectie van de gebieden is op basis van een onderzoek van advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos tot stand gekomen. Hierin is zorgvuldig gekeken naar gebieden waar voldoende grondwater aanwezig is en de impact op de omgeving zo beperkt mogelijk.
De volgende gebieden zijn geselecteerd:
- Uitbreiding van bestaande winningen in Oosterhout, Waalwijk en Oss (max. 1 miljoen m³ per jaar);
- Nieuwe winning in Haarsteeg (gemeente Heusden) voor max. 2 miljoen m³ per jaar;
- Nieuwe winning in Wagenberg (gemeente Drimmelen) voor max 5 miljoen m³ per jaar.
In 2018 kreeg de provincie van de Rijksoverheid de opdracht om aanvullende strategische drinkwatervoorraden (ASV's) aan te wijzen. Dit is om de drinkwatervoorziening veilig te stellen voor 2040, vanwege klimaatverandering en toenemende watervraag.
Brabant pakt dit anders aan dan de landelijke opdracht. In plaats van gebieden aan te wijzen voor extra watervraag, kiest Brabant ervoor om gebieden te reserveren als back-up als bestaande bronnen door kwaliteitsproblemen uitvallen. Daarom noemen ze deze gebieden geen ASV's maar drinkwaterreserveringsgebieden. De groeiende watervraag wil Brabant opvangen door waterbesparing, efficiënter gebruik en andere bronnen dan zoet grondwater.
In een drinkwaterwinning wordt al grondwater opgepompt voor drinkwater, bijvoorbeeld door Brabant Water. Hier is al een vergunning voor verleend. DRG’s zijn gebieden waar in de toekomst mogelijk drinkwater gewonnen kan worden. Het is een reserveoptie en bedoeld als noodoplossing. Voor gebruik is nog een vergunningstraject nodig.
Voordat een DRG daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen, moet de normale vergunningsprocedure worden gevolgd. Voor de nieuwe gebieden begint dit met een onderzoek om te bepalen of de locatie geschikt is. Dit kan bestaan uit een bureaustudie, een hydrologisch model en veldonderzoek, zoals een boring. Zo wordt inzicht verkregen in de bodemopbouw en waterkwaliteit.
Wanneer dit onderzoek start, is nog niet bekend. Als een gebied geschikt lijkt, volgt een uitgebreid onderzoek waarbij de omgeving actief wordt betrokken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een vergunningaanvraag. Dit hele proces duurt minimaal 10 jaar.
Bij de bestaande locaties is al veel bekend, maar ook hier wordt zorgvuldig onderzocht wat het effect is van 1 miljoen kuub extra waterwinning. Ook hierbij volgen formele procedures met ruimte voor inspraak.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.