De provincie geeft advies en is overlegpartner voor de luchthavenbesluiten voor de vliegbases.

Commissies voor Overleg en Voorlichting

Voor al deze militaire luchthavens zijn Commissies voor Overleg en Voorlichting over het Milieu (COVM’s) ingesteld. Deze verzorgen uitwisseling van informatie met de omgeving over maatregelen en voorschriften om geluidhinder te verminderen. Deze informatie vindt u op de COVM-websites van EindhovenGilze-Rijen, Volkel en Woensdrecht De commissie geeft adviezen en beantwoordt milieuvragen van omwonenden, en staat onder voorzitterschap van een vertegenwoordiger van de provincie. 

Luchthaven Eindhoven

Op vliegveld Eindhoven zijn de transportvliegtuigen van Defensie gestationeerd zoals de DC-10 en Herculestoestellen. De burgerluchthaven Eindhoven Airport grenst aan de militaire luchthaven en gebruikt de start- en landingsbaan van Defensie. De militaire luchthaven heeft een eigen terminal voor vertrek en aankomst van passagiers.

Luchthaven Gilze-Rijen

Vliegbasis Gilze-Rijen is een helikopterbasis voor toestellen van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Deze helikopters ondersteunen operaties van de hele Defensieorganisatie, zoals de Luchtmobiele Brigade, het Korps Mariniers en Commandotroepen en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee. Ook ondersteunt het DHC VN- en NAVO-operaties in uitzendgebieden.

Luchthaven Volkel

Vliegbasis Volkel is met Vliegbasis Leeuwarden één van de 2 bases in Nederland waar F-35's zijn gestationeerd. De F-35’s op Volkel vergroten de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht. Behalve de operationele F-35-squadrons zijn er ook squadrons voor onderhoud en logistiek. Tenslotte is er een squadron voor bewaking, brandweer, meteo en verkeersleiding. 

Luchthaven Woensdrecht

Vliegbasis Woensdrecht is de Main Support Base van de Koninklijke Luchtmacht. Op de vliegbasis zijn 2 onderdelen gevestigd: de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht en het Logistiek Centrum Woensdrecht. Die zorgen voor opleidingen, meteorologische ondersteuning, logistiek en onderhoud voor de gehele luchtmacht en Defensie. Naast lesvliegtuigen van de luchtmacht gebruiken de andere vliegbases en civiele medegebruikers de vliegbasis voor training en onderhoud.

Zie ook